Najveći most u BiH dobio ime: Hercegovina

Najveći most u BiH dobio ime: Hercegovina


Most na Koridoru 5C, koji povezuje BiH s Evropskom unijom, bit će pušten u promet krajem avgusta ili početkom septembra. Ovaj  objekt, najviši na cijelom koridoru, nalazi se na poddionici Počitelj – Zvirovići. Iako se tokom gradnje često nazivao Počiteljski most, službeno će nositi naziv “Hercegovina”.

Odluku o imenu donijela je Uprava preduzeća Autoceste Federacije BiH na svojoj nedavnoj sjednici, otkrio je  Denis Lasić, v.d. direktora J. P. Autoceste Federacije BiH.

Podsjećamo da je prvi rok za kraj radova na mostu bio mart 2022. godine, ali je rok nekoliko puta pomjeran zbog pojave pukotina čije je saniranje trajalo dugo vremena.

Proljetos je rečeno da su konačno otklonjene sve prepreke i da će most biti otvoren do početka ljetne sezone. Međutim, iako sezona uveliko traje, most i dalje nije u funkciji. Sada je planirano otvaranje mosta krajem avgusta ili početkom septembra.

Izvođači radova su azerbejdžanska firma Azvirt Limited Liability Company, te kineske kompanije Sinohydro Corporation Limited i Powerchina Roadbridge Group, dok je kao podizvođač angažovana kompanija Hering iz Širokog Brijega. Ugovor o izgradnji potpisan je 20. juna 2019. godine, a vrijednost ugovora iznosi oko 56 miliona eura.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija