Skoro polovina mladih želi pokrenuti vlastiti biznis: Drugi preferiraju zaposlenje u državnoj službi

Skoro polovina mladih želi pokrenuti vlastiti biznis: Drugi preferiraju zaposlenje u državnoj službi


Zavod za zapošljavanje je proveo istraživanje u sklopu izrade Strategije za mlade Grada Mostara 2024-2028, s ciljem identifikacije glavnih problema s kojima se mladi suočavaju.

Jedan od najvećih problema mladih u Mostaru je nezaposlenost. Anketa je otkrila da je 79,5% ispitanika nezaposleno, dok je samo 8,4% zaposleno u privatnom sektoru, a 7,8% u javnom sektoru. Među zaposlenima, 39% ima ugovor na određeno vrijeme, 27% na neodređeno, 8% ugovor o djelu, dok 27% nema nikakav ugovor.

Mladi u Mostaru smatraju da je za pronalazak posla ključna veza, s čime se slaže 62,9% anketiranih. Također, 54,7% mladih je nezadovoljno visinom plate i radnim uvjetima, a 45,7% smatra da je dostupnost informacija o poslovnim prilikama loša.

Pokretanje vlastitog biznisa smatraju poželjnim, no mnogi ne znaju kako to ostvariti. Prema anketi, 93,6% mladih smatra da bi Grad Mostar trebao uspostaviti savjetodavne usluge za pokretanje biznisa, dok 63,3% smatra da je potrebna poslovna infrastruktura poput biznis inkubatora.

U pogledu političkog angažmana, 65,2% anketiranih nije član nijedne političke stranke, a 70,5% se nikako ne želi uključiti u politiku. Na prošlim lokalnim izborima glasalo je 26,8% anketiranih, dok 52,1% nije imalo pravo glasa.

Socijalni status ispitanika varira, pri čemu 42,6% ima prosječna mjesečna primanja domaćinstva iznad 1600 KM, dok 13,7% ima primanja između 1000 i 1200 KM. Samo 5,3% je korisnik nekog programa socijalne pomoći.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija