Poslodavci se protive povećanju cijena električne energije

Privrednim društvima iz Federacije Bosne i Hercegovine posljednjih dana dolaze nove ponude za snabdijevanje električnom energijom u 2024. godini u kojima je cijena struje povećana za 70 i više posto.

Tim povodom su Adnan Smailbegović, predsjednik i Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca u FBiH razgovarali s Vedranom Lakićem, federalnim ministrom energetike, rudarstva i industrije i obavijestili ga da se poslodavci protive svakom dodatnom povećanju cijena električne energije za privredna društva u FBiH.

„Opet se ponavlja scenarij iz 2021. godine i opet se povećanjem cijene električne energije za privredna društva u FBiH žele riješiti nagomilani problemi u poslovanju Elektroprivrede BiH. Podsjećamo da je 2022. i 2023. godine cijena električne energije za privredna društva ukupno već povećana 44 posto, a Elektroprivreda BiH je i dalje u problemima! Definitivno smatramo nedopustivim i protivimo se svakom novom povećanju cijena električne energije za privrednike u FBiH, jer očigledno je da uzroci problema u ovom sektoru nisu vezani samo za cijenu struje, nego se radi o brojnim drugim pitanjima, što nije i ne treba biti odgovornost poslodavaca“, kategoričan je Adnan Smailbegović, predsjednik UPFBiH.

Iz UPFBiH naglašavaju da bi povećanje cijena električne energije za privredna društva imala štetne posljedice za privredu i daljnji standard građana.

Namjera povećanja cijene električne energije, događa se u vrijeme dok još uvijek nema nikakvog pomaka na planu pojeftinjenja cijene rada, socijalna opterećenja se povećavaju, nema promjena u skupom i neizdrživom zdravstvenom sektoru, parafiskalni nameti ne smanjuju, a što će sve skupa, dodatno zaustaviti investicije, ulaganja, dovesti do vala poskupljenja i u konačnici cijenu će kroz povećanu inflaciju platiti svi građani, navode u saopćenju iz UPFBiH.

„Zakonom o električnoj energiji u FBiH koji je usvojen ove godine, za mnoga privredna društva u FBiH promijenili su se uvjetuje i cijena snabdijevanja, jer će nekoliko hiljada privrednika, malih firmi, obrta u skladu s novim odredbama Zakona, preći s javnog snabdijevanja na tržišno snabdijevanje, koje značajno povećava cijenu električne energije. Mi u Udruženju smo znali za to rješenje u Zakonu, nismo se suprotstavljali, niti tražili izmjenu, jer ga smatramo korektnim i rješenjem koje će donijeti nove prihode Elektroprivredi BiH. No, očigledno da ni to nije bilo dovoljno i da se sada od privrede u FBiH traži da višim cijenama riješi sve očigledno nagomilane dubioze ovog javnog poduzeća, što je jako pogrešan put“, naglašava Smailbegović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79