Poslodavci upozoravaju vlasti RS: Promijenite odluku o najnižoj plati ili slijedi masovno seljenje u Federaciju

Unija poslodavaca bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS) i Privredna komora RS uputili su inicijativu institucijama RS za suspenziju Odluke o najnižoj plati u ovom entitetu za 2024. godinu, ističući ugroženost poslovanja velikog broja poslodavaca.

Unija poslodavaca i Komora naglašavaju trend smanjenja obima narudžbi iz inostranstva i naglašavaju da ugovori za 2024. godinu još nisu zaključeni. Također, vanskotrgovinski partneri ne prihvataju povećanje cijena, dok mnogi najavljuju prebacivanje poslovanja u Federaciju BiH ili druge zemlje u okruženju. Odluka o najnižoj plati u RS za 2024. godinu postavlja minimalnu platu na 460 eura, dok je u Federaciji BiH 316 eura, u Srbiji 404 eura, i u Crnoj Gori 450 eura (oporeziva s 15 posto).

Upozoravajući na ozbiljne posljedice, Unija poslodavaca RS i Privredna komora RS tvrde da bi RS mogla doživjeti značajno smanjenje broja zaposlenih, pad produktivnosti i konkurentnosti, rast inflacije, te povećanje neformalne ekonomije. Navode da bi moglo doći i do zatvaranja preduzeća, preseljenja sjedišta i djelatnosti u FBiH te drugih negativnih efekata koji bi ozbiljno ugrozili ekonomsku i socijalnu stabilnost RS.

Kao odgovor na trenutnu situaciju, Unija poslodavaca RS i Privredna komora RS predlažu suspenziju primjene Odluke o najnižoj plati do pripreme promjena u zakonskom okviru koje će doprinijeti smanjenju opterećenja na privredu, povećanju primanja zaposlenih i povećanju javnih prihoda. Zaključeno je da je neophodno održati sastanak s predsjednikom Republike Srpske u najkraćem roku kako bi se pronašlo rješenje za trenutnu situaciju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79