Poslodavcima u FBiH želja strani radnici, a minimalac ostaje isti..

Foto: FENA

Poslodavci u Federaciji Bosne i Hercegovine i dalje ističu potrebu za stranim radnicima, ne videći mogućnost povećanja minimalne plaće u 2024. godini, kako je istaknuto na Izvještajnoj skupštini Udruženja poslodavaca FBiH održanoj danas u Sarajevu.

Predsjednik Udruženja, Adnan Smailbegović, iznio je stav da trenutno povećanje minimalca nije ostvarivo, naglašavajući potrebu za smanjenjem doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje prije eventualnog razmatranja takvog koraka.

Izražena je nadu da će Ekonomsko-socijalno vijeće ponovno biti aktivirano kako bi se moglo djelovati na institucionalnom nivou.

Federalni ministar trgovine, Amir Hasičević, iznio je očekivanje da će novi zakon o unutrašnjoj trgovini regulirati rad nedjeljom u trgovinama na federalnoj razini.

Istaknuo je da iskustva s neradnom nedjeljom u kantonima gdje je već primijenjena pokazuju da nije došlo do pada prometa, već naprotiv, poboljšanja kvalitete usluge i smanjenja troškova za trgovce.

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnih ustanova u FBiH, Samir Kurtović, istaknuo je uspješnu suradnju s Udruženjem, s kojim je potpisano osam kolektivnih ugovora. Izrazio je nadu da će ta suradnja biti nastavljena i unaprijeđena u budućnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79