Posmrtni ostaci beranskih muslimana premješteni na mezarje na Jasikovcu u Crnoj Gori

Posmrtni ostaci, njih šenaest, su otkriveni prilikom poduzimanja građevinskih radova na proširenju benzinske pumpe u centru grada, saopćila je Islamska zajednica u Crnoj Gori.
Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, koji je predvodio dženazu, zatražio je oprosta od umrlih jer ih muslimani nisu uspjeli sačuvati na dostojanstven način.

Foto: Preporod Foto: Preporod

“Da su posmrtnii ostaci pripadnika neke druge konfesije iz Berana, danas bi na mjestu na kojem su pronađeni već bila crkva ili neki drugi vjerski objekat, a mi jedva smo uspjeli da organizujemo dženazu”, istakao je reis.

On je ukazao da je Odluka postojeće lokalne vlasti da se muslimansko mezarje da na upravljanje Općini samo nastavak sistematskog višedecenijskog brisanja svih tragova koji podsjećaju na muslimane u Beranama.

“Odluka je uvod da se ponovo ovo desi i da naši nam unuci premještaju kosti na neka druga mjesta ili da neće moći ni to uraditi, već će nam kosti završiti na nekoj od deponija”, kazao je on.

Reis je pozvao lokalnu vlast u Beranama da opet dobro razmisli “i da im ovi posmrtni ostaci trebaju biti pouka da muslimansko mezarije treba da bude samo muslimansko i ničije više, kako se ovakve stvari nikada muslimanima u budućnosti ne bi ponovile”.

Varoško groblje nemuslimani su zvali Turskim grobljem kao i sva ostala muslimanska mazarja u Crnoj Gori, pokušavajući na taj način da prikažu da muslimani nisu autohtono stanovništvo, već došljaci iz Male Azije.

Foto: Preporod Foto: Preporod

Sve do 1925. godine Varoško groblje je bilo jedino groblje u Beranama s lijeve obale Lima. Probijanjem i spajanjem ulica Miljana Tomičića i 29. novembra sredinom pedesetih, i asfaltiranjem ulice Dušana Vujoševića prema manastiru i Škriljevici početkom šezdesetih, pretvoreno je u veliko gradilište.

“Na sredini groblja sagrađena je zgrada nove autobuske stanice, preko puta nje nova Jugopetrolova benzinska pumpa, a na grobljanskoj kapiji velika petokraka raskrnica. Porodicama se dao kratak rok da se posmrtni ostaci premjeste na drugu lokaciju. Veći dio porodica nije uspio da se oganizuje da dislocira najmilije. Bagerima je razoreno groblje, a posmrtni ostaci, bez obilježija dostojnog umrlih, završili su na nekom od smetljišta na obali Lima”, naveli su iz Islamske zajednice u Crnoj Gori prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79