Potrebna hitna intervencija: Je li vrijeme da Schmidt ispuni obećanje i revidira nastavu historije?

Potrebna hitna intervencija: Je li vrijeme da Schmidt ispuni obećanje i revidira nastavu historije?


Visoki predstavnik Christian Schmidt nedavno je obećao da će se baviti pitanjima obrazovanja, a sada se suočava s hitnim zahtjevom da reaguje na novi nastavni plan i program u Republici Srpskoj.

Prema ovom planu, učenicima devetog razreda predstavlja se nova tema “Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat”. Ova jedinica, koja sadrži čak 10 časova, već izaziva kontroverze zbog svog sadržaja.

U sklopu nastavnog plana, učenici će se upoznati sa značajem i ciljevima Vojske Republike Srpske, te će istraživati glavne ratne operacije. Međutim, plan izaziva zabrinutost jer glorifikuje osobe osuđene za ratne zločine, poput Radovana Karadžića i Ratka Mladića, predstavljajući ih kao “heroje rata”.

Dodatno, novi nastavni materijal ignoriše značaj presuda za ratne zločine te ne spominje stradanja drugih naroda, uključujući genocid u Srebrenici. Ovo predstavljanje historije predstavlja rizik od indoktrinacije učenika i negiranja objektivne historijske istine.

Potpredsjednik RS-a, Ćamil Duraković, i zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice, Duška Jurišić, već su izrazili svoje duboke zabrinutosti u vezi s ovim pristupom učenju historije. Jurišić je uporedila novu nastavnu temu s negiranjem holokausta, navodeći da bi tako nešto bilo nezamislivo u drugim kontekstima.

Unatoč ranijim obećanjima da će se pozabaviti ovim pitanjem, Schmidt još uvijek nije intervenisao. Njegova prethodna izjava na komemoraciji u Srebrenici naglasila je potrebu za iskrenim i otvorenim dijalogom o historiji, s ciljem izgradnje mira i razumijevanja među budućim generacijama. Međutim, sadašnji nastavni plan u Republici Srpskoj ide protiv tih principa, glorificirajući ratne zločince i izbjegavajući važne historijske i sudski utvrđene činjenice.

S obzirom na trenutne okolnosti i eskalaciju problema, Schmidt se nalazi pod sve većim pritiskom da ispuni svoje obećanje i djeluje. Intervencija u ovom pitanju nije samo pravo; to je obaveza koja ima potencijal ne samo zaštiti integritet historijske istine, već i za očuvanje mira i humanističkih vrijednosti u Bosni i Hercegovini.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija