Šta su obećali, a šta ispunili sarajevski načelnici: Efendić ispunio najviše, Mandić najmanje

Šta su obećali, a šta ispunili sarajevski načelnici: Efendić ispunio najviše, Mandić najmanje


U petak, 06.09., je početak zvanične kampanje za lokalne izbore. Za vaše glasove će vam ponovo obećavati sve i svašta, a rijetko ko će ispuniti obećano.

Portal Istinomjer je objavio finalne rezultate monitoringa ispunjenosti obećanja načelnika i gradonačelnika. Bazirat ćemo se na one sarajevske.

Tako je Istinomjer pratio 28 obećanja iz programa načelnika sarajevske Općine Centar Srđana Mandića, a od tog broja u potpunosti je ispunjeno jedno, a većim dijelom 10. Djelimično je ispunjeno 7, manjim dijelom 6, a 4 obećanja ostala su neispunjena.

Jedino obećanje koje je ocijenjeno ispunjenim tu ocjenu je dobilo odmah nakon stupanja Mandića na poziciju, a odnosi se na uvođenje prenosa sjednica Općinskog vijeća na YouTube kanalu općine. Od obećanja koja su ispunjena većim dijelom treba istaći uređenje parkova, olakšavanje pristupima grantovima za samozapošljavanje i pokretanje posla, te podrška porodicama djece s poteškoćama u razvoju. Od neispunjenih spomenut ćemo da nije uspostavljen odjel za privlačenje direktnih investicija, niti je kompletirana mreža biciklističkih staza.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić od 68 obećanja iz svog programa ispunio ih je 22 u potpunosti te još 28 većim dijelom. Sedam njegovih obećanja ostalo je djelimično ispunjeno, 3 su ispunjena manjim dijelom, a 8 ih je ostalo neispunjeno.

Tokom Efendićevog trećeg mandata na mjestu načelnika Općine Novi Grad Sarajevo ispunjenim su ocijenjena obećanja o izgradnji izgradnja spomen obilježja Krila slobode, stipendiranju učenika, uspostavi Centra za zdravo starenje i niz drugih. Nije ispunjeno obećanje o uspostavi zanatskog centra, zatim izgradnji garaža na postojećim parkinzima i niz drugih.

Od 69 obećanja načelnika Općine Novo Sarajevo Hasana Tanovića u potpunosti ih je ispunjeno 6, a većim dijelom 30. Djelimično je ispunjeno 19 obećanja, dok ih je 11 ispunjeno manjim dijelom.

Tokom njegovog prvog i posljednjeg mandata, imajući u vidu da se nije kandidovao za reizbor, među ispunjenim obećanjima našlo se ono o pretvaranju dijela kasarne Maršal Tito u park, a vrijedi spomenuti da je omogućen uvid u javnu potrošnju općine. Većim dijelom ispunjena su obećanja poput rekonstrukcije ambulanti, sufinansiranja vještački potpomognute oplodnje te brojna budžetska izdvajanja. Među tri neispunjena obećanja našlo se ono koje se odnosilo na reviziju rada i potrošnje prethodne administracije, što nije napravljeno ili javno objavljeno.

U Općini Ilidža načelnik Nermin Muzur potpuno je ispunio 4, a većim dijelom 12 obećanja iz svog predizbornog programa 2020. godine u kojem je ukupno dao 87 obećanja. Djelimično ih je ispunjeno 35, 16 manjim dijelom, dok je 20 obećanja Nermina Muzura ostalo neispunjeno.

Uspostavljanje Centra za zdravo starenje kao i usvajanje Strategije razvoja općine neka su od ispunjenih obećanja, dok od onih ispunjenih većim dijelom izdvajamo sanaciju sportskih igrališta, te uspostavu transparentnog i efikasnog sistema javnih nabavki. Među neispunjenim obećanjima našla se izgradnja žičare na relaciji Igman – Hrasnica, Izgradnja nove sportske dvorane u Sokolović-Koloniji,ootvorenje Centra za potrošače i druga.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija