Šok u školskim klupama: Djecu u Zvorniku dočekalo prebrojavanje po nacionalnosti

Šok u školskim klupama: Djecu u Zvorniku dočekalo prebrojavanje po nacionalnosti


Na samom početku nove školske godine, učenici jedne srednje škole u Zvorniku suočili su se s neočekivanom i šokantnom aktivnošću – bili su predmet prebrojavanja prema nacionalnoj pripadnosti.

U razredu je identifikovana samo jedna Bošnjakinja, što je nedvosmisleno pokazalo da svi učenici nisu jednako tretirani.

Ovaj čin jasno reflektuje politiku tolerisanja tri do pet posto pripadnika drugih etničkih zajednica, što neki nazivaju “genocidnim procentima”.

Paralelno s ovim događajem, u osnovnim školama Republike Srpske implementirane su promjene u nastavnom planu za predmet Istorija.

Učenici će sada učiti o “Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat”, a izvođači nastave će ih upoznati sa osnivačima Vojske Republike Srpske i najznačajnijim ratnim operacijama, prikazujući presuđene ratne zločince kao heroje.

Postavlja se pitanje, zašto nakon dvadeset godina još uvijek ne postoji efikasan sistem zaštite manjina? Situacija u kojoj Bošnjaci u RS-u žive kao građani trećeg reda, bez osjećaja za tragedije poput Srebrenice i Zvornika, ukazuje na ozbiljnu potrebu za preispitivanjem našeg pristupa i reakcija na nepravde koje se događaju na našem pragu.

 

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Foto: Facebook



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija