Potresna ispovijest majke nakon što je sud ocu dodijelio dijete

Devetogodišnja K. P. iz Beograda prinuđena je da živi sa ocem, od koga bježi i koji je tuče, a koji je godinama nije viđao i čiju je majku ostavio tokom trudnoće, jer je tako odlučio sud na osnovu sumnjive preporuke Centra za socijalni rad Rakovica.

Majka ove djevojčice Marijeta Savić kaže da je takvoj situaciji doprinio niz nelogičnih odluka, a sumnja i u zloupotrebu zaposlenih u pomenutom centru.

Sve ovo je još strašnije jer traje godinama. Djevojčica učestalo bježi od oca, a njeno fizičko i psihičko zdravlje je ugroženo. I niko baš ništa ne preduzima tim povodom.

FOTO: USTUPLJENE FOTOGRAFIJE
FOTO: USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Marijeta Savić ispričala je kroz kakvu agoniju ona i njena kćerka prolaze.

– Kada sam ostala u drugom stanju, otac moje kćerke Uroš P. nije bio za to da rodim dijete. I njegova porodica je bila za to da abortiram. Odbila sam, odlučila da rodim i da je podižem sama. Uroš P. me je nakon te odluke ostavio iako sam bila trudna – počinje priču majka Marijeta Savić.

Poslije rođenja godine su prolazile, a otac je samo povremeno viđao kćerku. U dva navrata je nije vidio po godinu i po dana. Međutim, u februaru 2019. godine otac Uroš P. podnio je tužbu i zatražio samostalno starateljstvo, navodno, “zbog narušenog zdravstvenog stanja majke”. Ono što se potom dešavalo, u najmanju ruku je čudno.

– Ja imam bipolarni poremećaj, ali sam pod konstantnom terapijom i nemam nikakve ispade koji bi se na bilo kakav način odrazili na moje dijete. Nikada nisam sebe ili nju ugrozila, moje radne kompetencije nisu ugrožene, a o meni kao o roditelju sudski vještaci 2015. i 2020. godine govore u superlativu. O tome postoje i nalazi sudskih vještaka – kaže majka devetogodišnje K. P.

Ne vrijede ni nalazi sudskih vještaka

Marijeta Savić vještačena je dva puta, a u nalazima vještaka, u koje je Blic imao uvid, ona je okvalifikovana kao “dobar roditelj sa nekompromitovanim roditeljskim kapacitetom”. Međutim, dijagnoza bipolarnog poremećaja bila je okidač za diskriminaciju od strane CZSR Rakovica i oca djeteta, iako nikada nije imala nikakav ispad koji bi uticao na dijete. Kako zbog toga nisu mogli da joj oduzmu starateljstvo, smislili su još bizarniji razlog.

FOTO: USTUPLJENE FOTOGRAFIJE
FOTO: USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

– Nakon samo jednog ročišta, dijete je privremenom mjerom suda, a po urgenciji Centra za socijalni rad u Rakovici, krajem 2019. dodijeljeno ocu na samostalno staranje. Brutalno su je otrgli od mene, iz jedinog doma za koji je do tada znala – priča majka.

Ona kaže da je razlog za urgenciju GCSR bio taj što je, u skladu sa zakonom i svim važećim popisima, odlučila da dijete školuje od kuće, u istom modalitetu u kojem se danas školuje najveći dio Srbije. A razlog za takvu odluku majke bio je vanserijski talenat K. P. koja je istovremeno pohađala dvije muzičke škole i svira dva instrumenta.

– Epilog je da moje dijete, koje je od rođenja sa mnom, nestručno i bez ikakve procjene, kao i bez ikakvog razgovora Centra za socijalni rad sa mnom, biva sa naznakom “hitno” prebačeno u očevo domaćinstvo – priča Marijeta Savić.

Da sve bude još crnje, dijete se sa ocem ne osjeća komotno, često bježi od kuće, a majci šalje i fotografije masnica kada je otac istuče! Pored oca, u istom domaćinstvu žive njegovi roditelji i brat, koji je razveden.

– Sada njih četvoro vježbaju roditeljski autoritet na djetetu koje cijela ta familija nije željela još 2011. godine – priča majka.

Za dvije i po godine održana su samo dva ročišta, promijenjeno troje sudija. A dijete trpi.

– Moja kćerka je više puta bježala od oca. Nesrećna je. Najstrašnije je što je niko nikada nije pitao šta ona želi. Sa njom niko nije razgovarao. Nisu pričali ni sa mnom. Nisu došli da pogledaju uslove u kojima živi i odrasta prije preporuke koju su dali 2019. godine – priča Marijeta.

Do tog momenta, od rođenja djevojčice, starateljstvo nad K. P. bilo je samo formalno zajedničko, jer se otac, po riječima majke, minimalno uključivao u odgajanje i vaspitanje kćerke.

Školovanje od kuće

Interesantno je da je Centar za socijalni rad Rakovica nekoliko puta mijenjao voditelja, kako zovu osobe zadužene za pojedine slučajeve, pa ni danas nije do kraja jasno ko je “glavni” za slučaj maloljetne K. P.

Taj centar smatra da je majka kriva za školovanje od kuće, zanemarujući da je to u skladu sa zakonom. Centar je preporučio da sud bez odlaganja i ročišta donese privremenu mjeru, kojom se dijete oduzima od majke, koja je prikazana kao “opasna po dijete”, i povjeri na samostalno staranje ocu Urošu P. Drugi opštinski sud u Beogradu takvu odluku i donosi 12. decembra 2019.

Majka tvrdi da GCSR Rakovica ni prije ni poslije hitne privremene mjere nije obavila nadzor života djeteta K. P, njenog vaspitanja i školovanja, zbog, kako kaže, “pristrasnog i zlonamjernog stava”.

– Tokom vještačenja koje slijedi, dešavaju se nevjerovatne stvari. Sve što kaže otac djeteta Uroš P. se ne preispituje, nego uzima kao osnov u odnosu na koji se ispituje kakav sam ja roditelj?! Na primjer, ako Uroš P. kaže da ne vidi talenat djeteta u muzici, iako je dijete apsolutni sluhista i svira dva instrumenta, vještaci zaključe da ja dijete pretrpavam obavezama. Kada Uroš P. kaže da je direktor male porodične radionice koju je naslijedio, vještaci zaključe da sam ja neambiciozna. Takođe, greškom se potkralo i da imam moždano oštećenje, pa sam morala da dokazujem da ni to ne postoji. Ako Uroš P. kaže da kao direktor bolje “strukturira vrijeme”, vještaci ne unesu da on za devet godina nikada nije uzeo dan bolovanja za negu bolesnog djeteta. I uprkos svemu ovome, vještaci nisu naveli ni jedan jedini razlog zašto bi dijete trebalo da bude sa ocem ili makar jedan moj nedostatak – navodi Marijeta Savić. Ona kaže da je to razlog zašto vjeruje u spregu oca djeteta i nekog od zaposlenih u Centru za socijalni rad Rakovica.

Poslao je kod majke zbog korone

Marijeta kaže i da, što je posebno zanimljivo, svaki put kada postoji neki problem s djetetom, zdravstveni, na primjer, otac kćerku pošalje kod nje?!

U novembru 2020. cijela očeva porodica se razboljeva od korone, uključujući devetogodišnju K. P. Svjestan te činjenice, on ipak šalje K. P. kod majke, jer nije želio da brine o bolesnom djetetu (?!), čime krši sve epidemiološke propise i zakone koji regulišu tu oblast, zbog čega je protiv njega podnijeta prijava MUP. Majka se razboljeva od teškog oblika kovida, dobija obostranu upalu pluća, ali dva puta mora da odbije bolničko liječenje, jer je djevojčica nedjeljama prepuštena njoj na samostalno staranje. Tokom bolesti majke i kćerke u trajanju od mjesec dana, Uroš P. ni na koji način nije pokušao da im pomogne – brigu o djetetu i majci vodi treće lice. Otac Uroš P. nakon ovoga odlučuje da promijeni dotadašnji model viđanja, koji je kćerki omogućavao da vidi mamu kad želi, i da se rigidno pridržava privremene mjere, kako bi se svetio Marijeti.

“Piše mi potresne poruke, šalje slike kada je izudara”

Marijeta Savić tvrdi da Centar za socijalni rad Rakovica čini sistemsko nasilje nad njenom kćerkom.

– Tokom cijelog života K. P. njen otac usmjerava fokus na mene i pravno i psihički me iscrpljuje – pokreće pravne procese, odbija da viđa kćerku u regularnim okolnostima, već traži izvršenje uz pomoć policije (što nije prihvaćeno od strane nadležnih organa), traži da mu se hitno vrati dijete koje po noći pobjegne od njega. Kćerka je sada starija i u svojim porukama detaljno opisuje situaciju u kući, šalje mi radove kojima opisuje svakodnevicu, fotografije kada je otac izudara, govori kako je ne liječe dok je bolesna, piše veoma potresne poruke svima kako je onemogućavaju da vježba instrumente i ide u muzičku školu, počinje da bježi u komšiluk i obližnje porodice tražeći bilo kakvu zaštitu – priča majka djevojčice i dodaje da joj Uroš P. ne dozvoljava da se približi djetetu pod pretnjom krivičnom prijavom.

Floskule iz Centra za socijalni rad Rakovica

Blic se obratio Centru za socijalni rad Rakovica konkretnim pitanjima, ali, osim gomile floskula i citiranja zakona nema odgovora.

– Stranke u postupku su upoznate sa stručnim radnikom koji obavlja ulogu voditelja slučaja i svim promjenama koje se, u skladu sa važećom procedurom, u tom smislu dešavaju u toku rada na predmetu i trajanja postupka. Objavljivanje podataka o toku starateljske zaštite, konkretnih slučajeva i drugih postupaka, nije zakonom dozvoljeno i može imati negativne posljedice za sadašnji i budući psihofizički razvoj djece. Poštujući zakonsku obavezu, ali i profesionalnu etiku na čuvanje privatnosti korisnika i ličnih i povjerljivih informacija, posebno kada je riječ o zaštiti prava i interesa djece, Gradski centar za socijalni rad u Beogradu nije u mogućnosti da javno komentariše i javnost je isključena iz rada na konkretnim slučajevima – navodi se u odgovoru.

Pokušao da otkupi starateljstvo

Otac Uroš P. je pokušavao da za 1.000 evra otkupi roditeljska prava od majke. Prvo je novac nudio lično Marijeti Savić, a zatim je nudio i posredno, preko bliskih osoba, koje su zbog toga podnijele krivičnu prijavu. Jednoj od osoba Uroš P. je rekao da ga ne interesuje da dijete kod njega provodi većinu vremena, već želi da primora majku da “sluša šta on kaže, da ispunjava njegove zahtjeve i postupa u skladu sa njima”.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79