Potrošačka korpa raste, ali plate ne: Sindikalna korpa za juni 2024. iznosi 2964 KM

Potrošačka korpa raste, ali plate ne: Sindikalna korpa za juni 2024. iznosi 2964 KM


Sindikalna potrošačka korpa za juni 2024. godine, izračunata od strane Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, iznosi 2.964,10 KM.

U isto vrijeme, prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za april 2024. godine iznosila je 1.364 KM, dok je minimalna plata prema Odluci Vlade FBiH 619 KM.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 46,02 posto, dok je pokrivenost minimalnom platom svega 20,88 posto. Ovo jasno pokazuje rastući jaz između troškova života i plata.

Sindikalna potrošačka korpa uzima u obzir minimalne troškove života četveročlane porodice, uključujući dvije odrasle osobe i dvoje djece, od kojih je jedno u srednjoj školi, a drugo u osnovnoj školi. Kategorije koje čine potrošačku korpu su:

  • Prehrana – 43,76%
  • Stanovanje i komunalne usluge – 13,20%
  • Higijena i održavanje zdravlja – 8,69%
  • Obrazovanje i kultura – 10,79%
  • Odjeća i obuća – 12,15%
  • Prijevoz – 4,66%
  • Održavanje domaćinstva – 6,75%

Cijene su prikupljene iz tri trgovačka centra za 86 artikala u kategoriji prehrane. Troškovi higijene i održavanja zdravlja obuhvaćaju deset stavki, dok troškovi stanovanja i komunalnih usluga uključuju šest stavki.

Ovi podaci, objavljeni iz Službe za informiranje Saveza samostalnih sindikata BiH, jasno pokazuju rastuće troškove života koji ne prate rast plata, čime se dodatno otežava životni standard građana.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija