Potvrde o prebolovanom COVID-19 naplaćuju se i po 20 KM

Planirate putovati van granica Bosne i Hercegovine, a ako ste preboljeli COVID-19, potrebna vam je potvrda o tome.

Ako planirate to uraditi, znajte da se vađenje ove potvrde razlikuje od kantona do kantona, odnosno u nekim kantonima dobit ćete je besplatno, dok ćete u nekim platiti i 20 KM.

Zahtijeva vrijeme i napor

U Kantonu Sarajevo izdavanje potvrde o prebolovanom COVID-19 je besplatno, kaže Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

– Dogovor je svih zdravstvenih struktura, a u saradnji i uz konsultacije sa Ministarstvom zdravstva Vlade KS i Zavodom zdravstvenog osiguranja KS (ZZOKS), dogovoreno je da sve što je u vezi s COVID-19 bude besplatno. To nije tipični izvod iz medicinske dokumentacije, nego je riječ o izdavanju potvrde o prebolovanom COVID-19 – kaže Šarkić.

Prema njegovim riječima, osiguranik treba otići kod svog ljekara porodične medicine, koji ga je vodio dok je bio zaražen.

– To je poželjno zbog tačnog uvida u datum jer je vrlo bitan datum urađenog prvog PCR testa, odnosno prvo uzorkovanje i prvi dan izolacije – objašnjava Šarkić.

U Domu zdravlja Mostar osiguranici mogu dobiti potvrdu o prebolovanom COVID-19, ali će za tu uslugu morati platiti 20 KM, informacija je koju smo dobili od Berislava Božića, pomoćnika direktora Doma zdravlja Mostar za ekonomsko-finansijske poslove.

– Potvrda u Domu zdravlja se može dobiti i to je izvod iz medicinske dokumentacije koja može biti izdata po različitim osnovama. Njeno izdavanje košta 20 KM jer to zahtijeva izvjesno vrijeme, napor i poklanjanje pažnje. Ta potvrda je znatno niže cijene nego kada mi tražimo potvrdu o izmirenim obavezama u Upravi za indirektno oporezivanje i Poreznoj upravi kada idemo konkurirati na neki tender – kaže Božić.

I u Tuzlanskom kantonu potvrda o preležanom COVID-19 do jučer se, kako nam rekoše u Domu zdravlja “Dr. Mustafa Šehović” Tuzla, naplaćivala 10 KM.

– U pripremi je odluka kojom će se naknada od 10 KM za izdavanje potvrde o preležanom COVID-19 ukinuti. Čekamo da odluka prođe protokol – kaže Faruk Jogunčić, pomoćnik direktora Doma zdravlja Tuzla.

U Zeničko-dobojskom kantonu izdavanje potvrde naplaćuje se 12 KM.

– Osiguranik može otići po potvrdu u ambulantu porodične medicine kojoj pripada, a za tu uslugu platit će 12 maraka – kazali su nam u JU Domu zdravlja Zenica.

Revakcinisani, a ne mogu do potvrde

No, problem je i sa izdavanjem potvrda o vakcinaciji. Naime, neki koji su primili obje doze vakcine ne mogu do potvrde.

Podsjetimo, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je u saradnji sa ugovornim implementatorom sistema firmom Medit d.o.o. iz Sarajeva omogućio građanima da putem online aplikacije preuzmu dokumente koji se odnose na vakcinaciju ili prebolovani COVID-19 i to: certifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanom COVID-19 i rješenje Ministarstva zdravstva o samoizolaciji.

Amir Ljubović, rukovodilac Službe za farmakoekonomiku u ZZOKS, kaže kako ne postoji problem sa radom aplikacije, te da jedini problem može biti da podaci kod pojedinih građana nisu adekvatno uneseni zbog čega sistem ne može generisati odgovarajući certifikat, s obzirom na to da ima određene logičke provjere i kontrolne mehanizme kako bi dokument bio u potpunosti ispravan.

– Također, problem može nastati ukoliko neka od doza vakcina nije unesena u sistem jer on generiše potvrde isključivo za revakcinisane pacijente. Za one koji su se vakcinisali i revakcinisali u Srbiji također postoji aplikacija čije prijave obrađujemo i izdajemo certifikate za koje postoje validne prijave – ističe Ljubović.

Oni koji imaju jedan od navedenih problema, najbrži način da ga riješe je, kaže Ljubović, da se jave na vakcinacija@kzzosa.ba.

– Vrlo je važno naglasiti da ti problemi nastaju na vakcinalnim punktovima prilikom unosa podataka (pogrešan matični broj…) vakcinacije, neunošenja podataka o jednoj od dvije doze vakcina. Za zdravstvene radnike to su dostavljali njihovi koordinatori vakcinacije – naglasio je Ljubović za Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79