Potvrđena optužnica protiv Danijela Prce zbog krađe kipa Bruce Leea

Općinski sud u Mostaru je u cijelosti potvrdio optužnicu Tužilaštva Hercegovaćko-neretvanskog kantona protiv Danijela Prce, zvanog Dado (46) iz Mostara, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo kazneno djelo Teška krađa.

Kako su potvrdili iz Tužilaštva HNK, uz optužnicu su predložili produženje mjere pritvora optuženiku.

“Općinski sud u Mostaru ocijenio da je prijedlog utemeljen i donio rješenje o produženju pritvora protiv optuženika, iz razloga jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo, a za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna”, naveli su iz Tužilaštva HNK.

Pritvor će mu trajati do izricanja prvostepene presude, a najduže jednu godinu, računajući od dana lišenja slobode optuženika.

-Naime, optuženiku Danijelu Prci se optužnicom stavlja na teret da je u vremenskom razdoblju od 29.02.2024. godine do 07.03.2024. godine, sa ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, otuđivao novac i razne artikle i to u tri pojedinačna slučaja i tako počinio produženo kazneno djelo „Teška krađa“ iz čl. 287. st.1. tač.a) i b) KZ F BiH, na različitim lokalitetima u Mostaru- saopćili su.

Krađe je počinio na štetu trgovine „Optika Boni“ odakle je otuđio novac u iznosu od 600 KM te 20 komada sunčanih naočala i dva komada dioptrijskih naočala raznih vrsta i modela, zatim Željezarije „Martom“ odakle je uzeo istu svotu novca te određenu količinu raznih artikala i alata.

Prce je optužen i zbog krađe statue Brus Lija iz Gradskog parka, koju je ukrao tako što je upotrebom podesnog alata i fizičke snage odvojio od betonskog postolja za koje je bila pričvršćena metalnim „ankerima“, pa ju je uz pomoć kolica odvezao do „Staklene banke“, a potom vozilom u mjesto Kosor, gdje ju je isjekao na dijelove te tako sebi pribavio protupravnu imovinsku korist.

“Također, Tužilaštvo je predložilo Sudu oduzimanje imovinske koristi od optuženika u iznosu od 1.200 KM, oduzimanje predmeta koji su pronađeni i popisani na potvrdama o privremenom oduzimanju predmeta, te da se navedeni predmeti vrate vlasnicima, u skladu sa Zakonom.

Općinski sud u Mostaru zakazao je ročište radi izjašnjenja o krivici optuženika za sutra, 18.april 2024. godine u 09,15 sati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79