Potvrđena optužnica protiv GIKIL-a i bivšeg direktora

Općinski sud u Lukavcu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Debasish Gangulyja (49), doskorašnjeg generalnog direktora Global Ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL) i protiv ovog pravnog lica zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo onečišćenje okoliša, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

Ganguly, koji ima indijsko državljanstvo, pred samo podizanje optužnice smijenjen je sa ove funkcije te je napustio Bosnu i Hercegovinu nakon što je mu Općinski sud u Lukavcu ukinuo mjere zabrane i vraćena mu je putna isprava. Podsjećamo, ovo Tužilaštvo je predlagalo određivanje mjere pritvora za Gangulyja radi bojazni da će napustiti BiH, a nakon toga i da mu se produže mjere zabrane, što je sud odbio i ukinuo ove mjere, prenosi Faktor.

U optužnici je Tužilaštvo također predložilo da se Gangulyju odredi mjera jednomjesečnog pritvora te da se za njim raspiše međunarodna potjernica jer je trenutno nedostupan organima krivičnog gonjenja u BiH, o čemu se nadležni sud još nije očitovao. Optuženi je po zakonu, a na što je bio upozoren, bio u obavezi da o svakoj promjeni adrese obavijesti sud ili tužilaštvo, što nije učinio i što dodatno otežava njegovu dostupnost pravosuđu.

Optuženim Gangulyju i pravnom licu GIKIL se na teret stavlja propuštanje izvršenja obaveza iz okolinske dozvole Federalnog ministarstva turizma i okoliša, prema kojoj je GIKIL u periodu od pet godina (2012-2017) bio dužan izvršiti ulaganja u iznosu od 111 miliona KM u ekološke projekte, a što bi dovelo do prestanka emisije štetnih polutanata u zrak, vodu i tlo, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

Zbog propuštanja ulaganja u ekološke projekte, različitim vještačenjima i stručnim analizama zraka, vode i tla, nakon nekoliko događaja u kojima je došlo do izlijevanja katrana, amonijačne vode ili drugih štetnih materija u rijeku Spreču i okolinu Lukavca tokom 2018. godine, je utvrđeno da je emisija štetnih i otrovnih polutanata, od kojih su neki i kancerogeni, dostizala od 500 do 150.000 puta veće vrijednosti u odnosu na dozvoljene granične vrijednosti.

Također, optuženi su postupali suprotno Zakonu o zaštiti okoliša FBiH, kojim je propisano da se prilikom upravljanja opasnim supstancama ili kada se primjenjuju opasne tehnologije u proizvodnji, moraju preduzeti sve potrebne zaštitne i sigurnosne mjere kojima se opasnost po okoliš svodi na najniži stepen ili se eliminira, te se tako onečišćenjem okoliša konstantno izaziva opasnost po zdravlje ljudi, ali i životinjskog i biljnog svijeta.

Tužilaštvo je provelo detaljnu istragu u ovom predmetu u saradnji sa MUP-om TK, federalnim vodnim i okolišnim inspektorima, a u istragu su bili uključeni i vještaci i stručna lica u oblasti okoliša, kantonalne inspekcije, firma za kvalitet, standardizaciju i ekologiju, kao i Agencija za vodno područje sliva rijeke Save.

Uz optužnicu su nadležnom sudu priloženi brojni dokazi: vještačenja, stručne analize, zapisnici o inspekcijskom nadzoru i drugi dokazni materijali.

Također, nadležnom sudu je predloženo da se Gangulyju izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti na odgovornoj poziciji u javnim ili privatnih preduzećima u BiH u trajanju od 5 godina.

Podsjećamo, optužnica protiv Gangulyja i GIKIL-a podignuta je 25. maja, a sud ju je potvrdio nakon mjesec dana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments