Potvrđena optužnica protiv Sena Hamzabegović zbog sumnje da je finansirala terorističke aktivnosti

Potvrđena optužnica u predmetu Sena Hamzabegović

Sud Bosne i Hercegovinepotvrdio je 9.9.2021. godine optužnicu u predmetu Sena Hamzabegović koja optuženu Senu Hamzabegović tereti da je počinila krivično djelo finansiranje terorističkih aktivnosti iz člana 202. stav 2. tačke b) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH) u vezi sa stavom 1. KZ BiH.

U optužnici se, pored ostalog, navodi da je optužena Sena Hamzabegoviću periodu od 2013. do 2018. godine, u više navrata, učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za potrebe državljana Bosne i Hercegovine koji su boravili na ratištu u Siriji i Irakuiako je znala da se navedena lica bore na strani Islamske države (ISIL-a), te da su se priključili formacijama koje su na osnovu rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda proglašene terorističkim grupama i organizacijama.

Te organizacije suimale za cilj destabilizaciju i nasilnu izmjenu političkog i ustavnog poretka, a njihovi pripadnici su svakodnevnim oružanim akcijama i napadima na stanovništvo, ubijanjima, protivpravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama namjeravali prisiliti legitimne vlasti Sirije na izmjenu ustavnog poretka i političkog režima, navedeno je u optužnici Tužilaštva BiH.

SIPA na Tuzlanskom aerodromu uhapsila suprugu osumnjičenog ISIL-ovca Muradifa Hamzabegovića

Navedena osumnjičena je pod istragom zbog kaznenih djela financiranja terorističkih aktivnosti iz članka 202d. Kaznenog zakona BiH.

Osumnjičena je da je u periodu od 2013. godine, slanjem novca i financijske potpore, kao i na druge načine, pružala potporu državljanima Bosne i Hercegovine, koji su boravili na stranim ratišitima na području Sirije i Iraka, u strukturama tzv. “ISIL-a”, između ostalog i svome suprugu, koji je imao značajnu poziciju i ulogu unutar terorističkih struktura povezanih sa “ISIL-om” koji je od strane Vijeća sigurnosti UN-a, proglašen terorističkom organizacijom, a koji se još uvijek nalazi u bjekstvu.

Nakon lišenja slobode u Tuzli, izvrešen je pretres objekata koje osumnjičena koristi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79