Potvrđena optužnica protiv Vasvije Vidović

Foto: Detektor/BIRN

Tužilaštvo BiH informirano je da je u cijelosti potvrđena optužnica tužilaštva u predmetu protiv Vidović Vasvije (70).

Optužnicom Tužilaštva BiH, optužena se tereti da je počinila krivično djelo – spriječavanje dokazivanja iz članka 236. stav 2. KZ-a BiH.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 5 svjedoka i prilaganjem 15 materijalnih dokaza.

Vidović se tereti da je u zgradi Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sakrila mobilni telefon osumnjičenog Ranka Debevca, suspendovanog predsjednika Državnog suda.

Vidović je 18. decembra 2023. pristupila u službene prostorije SIPA-e u Istočnom Sarajevu, nakon što ju je pozvao osumnjičeni Debevec, koji je tada uhapšen, kako bi ga svojstvu advokata zastupala u krivičnom postupku.

“Nakon što joj je omogućeno da komunicira s osumnjičenim u posebnim prostorijama, bez prisustva policijskih službenika, svjesna svojih protupravnih radnji – a s ciljem da znatno oteža dokazivanje kaznenih djela u postupku pred Sudom BiH, znajući da mobilni telefoni osumnjičenih trebaju biti privremeno oduzeti po naredbi Suda BiH – omogućila osumnjičenom da mobilni uređaj ubaci u njenu torbu te ga na taj način sakrije“, stoji u ranijem saopćenju Tužilaštva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79