Potvrđena optužnica za razbojništvo i otmicu:  Fawad Zakhil u pritvoru

Potvrđena optužnica za razbojništvo i otmicu: Fawad Zakhil u pritvoru


Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Fawada Zakhila iz Afganistana. Optuženom se stavlja na teret krivično djelo razbojništva u sticaju s otmicom, prema članovima 289. stav 2. i 180. stav 2. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Prema navodima iz saopćenja Tužilaštva USK, Fawad Zakhil, u sastavu grupe od najmanje osam lica, krajem augusta 2023. godine, presreo je grupu migranata kod naselja Bugar kod Bihaća dok su se kretali prema granici s Republikom Hrvatskom. Maskirani i naoružani, uz upotrebu sile i prijetnje oružjem, tražili su od oštećenih da predaju novac, mobilne telefone i druge vrijedne stvari.

Oštećeni, među kojima su H.M., G.L., R.S., K.A., A.S., G.T. i R.R., bili su zadržani 24 sata, fizički zlostavljani, a od njih su oduzeti novac u iznosu od 3.000 eura. Optuženi je zatim zahtijevao od oštećenih da ostvare kontakt s članovima svojih porodica u inozemstvu kako bi tražili uplate novčanog iznosa kao uslov za njihovo oslobađanje.

Članovi porodica oštećenih su izvršili uplate putem mobilnih platformi, nakon čega je optuženi pustio oštećene uz prijetnje smrću. Materijalna i nematerijalna šteta nanijeta oštećenima i njihovim srodnicima iznosi ukupno 25.000 eura.

Fawad Zakhil se nalazi u pritvoru od 24. oktobra 2023. godine, a pritvor mu je produžen za dodatna 2 mjeseca. Sud će periodično pregledavati opravdanost pritvora svaka dva mjeseca.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija