Potvrđeno: Tužilaštvo BiH će formirati predmet o studenticama koje su veličale ratne zločince

Slađana Todić, studentica sarajevskog Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije jučer je 11. jula na svom Instagram profilu veličala Ratka Mladića, prvostepeno osuđenog pred Haškim tribunalom za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine.

Pored Slađane i njega kolegica sa fakulteta Valentina Vujičić negirale su genocid i izazvale mržnju preko društvenih mreža. Da li su povrijedili etiku fakulteta i da li će biti izbačene sa fakulteta, tu odluku donijet će Etički odbor fakulteta u Sarajevu.

Njihovo ponašalje naišlo je na niz reakcija, a posljednje informacije govore da će se danas u Sarajevu okupiti studenti kako bi zatražili sankcije za njihove kolegice.

I prije 2 godine studentica uradila isto: Morala se javno izvinuti svim studentima, osoblju fakulteta i dekanu

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo je zaprimila više prijava uznemirenih građana povodom Instagram objava dvije studentice koje su veličale ratne zločince i širile mržnju 11. jula na 28. godišnjicu genocida u Srebrenici.

“Formirali smo predmet i obavijestili tužitelja Tužilaštva BiH. Dežurna tužiteljica se izjasnila i okvalifikovala prijavu kao krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a Krivičnog zakona BiH”, rekla je za Klix.ba glasnogovornica MUP-a KS Mersiha Novalić.

Tužilaštvo BiH je naložilo sarajevskoj policiji da kompletan operativni materijal dostavi tužitelju na postupanje.

Član 145a Krivičnog zakona BiH kaže da “ko javno izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, kazniće se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.”

(FOTO) Studentica sarajevskog fakulteta na Instagramu veličala Ratka Mladića

Studenti Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija danas će u 11:45 sati održati protest u Sarajevu, a na koji su pozvali i studente sa drugih fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Studenti su odlučili organizovati protest kako bi jasno pokazali svoj stav po pitanju ponašanja njihovih kolegica sa Fakulteta Kriminalistike, a koje su na dan žalosti u Federaciji BiH 11. jula na svojim Instagram profilima objavljivale neprimjereni sadržaj i veličale ratne zločince.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79