Povećan broj prijava: Džeparoši pod budnim okom policije

Na ulicama glavnog grada u jeku turističke sezone znatno je povećan broj džeparoša i prosjaka, a koji koriste svaki moment nepažnje da ojade i izbunare građane i goste Sarajeva. To stvara ružnu sliku bh. metropole i zbog toga je Ministarstvo unutrašnjih poslova KS odlučilo žustrije reagirati na terenu.

Date instrukcije

Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS, potvrdio je za “Dnevni avaz” da je u posljednje vrijeme povećan broj prijava džeparenja.

– Dolaskom ljetnog perioda i poboljšanjem higijensko-epidemiološke situacije primjetan je boravak većeg broja turista na području Kantona Sarajevo. Iz tog razloga policijski komesar dao je instrukcije nadležnim organizacionim jedinicama Uprave policije MUP-a KS da se poduzmu planske aktivnosti na sprečavanju vršenja krivičnih djela na štetu turista, s posebnim akcentom preventivnog djelovanja na lokalitetima gdje dolazi do kretanja i okupljanja većeg broja turista – kazao je Hadžiabdić.

Krivična djela

Zbog situacije u gradu, iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS apeliraju na građane i goste da vode računa o torbama i novčanicima pogotovo za vrijeme kretanja na frekventnim mjestima, piše Avaz.

Riječ građana

– Džeparoši su stari koliko i tramvaj. Sve se to dešava redovno. Gdje god postoje gužve, gdje god se ljudi kreću u stisnutom prostoru, oni tu vide priliku da rade svoj posao. Tu nema lijeka. Moramo se čuvati, to je jedina odbrana. Pogotovo na tamnim i zabačenim mjestima – kaže Čengić.

– Imala sam više puta iskustva sa džeparošima. Jednom sam čak i primijetila, pošla sam za njima. Policije nije bilo u blizini, te se nisam usudila reagirati. Ne možemo se odbraniti. Jedino nam ostaje da se dobro pazimo. U novčaniku nosim samo onoliko koliko mogu halaliti – ističe Amra Muhedinović.

– Nije prijatan osjećaj voziti se tramvajem. Osjećam se nesigurno jer svaki dan pročitam kako kradu nakit, telefone, novčanike…Često se dešavaju i situacije gdje smo očevici, ali ne reagiramo. Iako držim torbu uz sebe, svejedno osjetim neku nelagodu – naglašava Nejra Lagumdžija.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79