Povećanje minimalne plate i smanjenje doprinosa odloženi: Fokus Vlade na online fiskalizaciji

Obećanja o povećanju minimalne plate na hiljadu konvertibilnih maraka, smanjenju doprinosa i izmjenama Zakona o porezu na dohodak, koja su bila planirana do kraja prošle godine, prenesena su u ovu godinu.

Međutim, dok građani svakodnevno suočavaju s težim životnim uslovima, zakoni se još uvijek ne nalaze na dnevnom redu Vlade Federacije.

Povećanje minimalne plate s 619 na hiljadu konvertibilnih maraka bi olakšalo mnogim radnicima, ali i dalje ne bi pokrilo sve osnovne troškove. S druge strane, smanjenje doprinosa s 41,5% na 28,5% poslodavcima bi značajno olakšalo teret.

Iako je obećano da će zakoni biti gotovi do kraja prošle godine, sada se očekuje da budu spremni tokom ove godine, mada su očekivanja u Vladi sada opreznija.

Online fiskalizacija bi omogućila slanje računa u realnom vremenu Poreznoj upravi Federacije iz svih fiskalnih sistema. Trenutni hibridni model podrazumijeva slanje pojedinačnih računa na kraju dana.

Ipak, ni ovaj prethodni sistem nije u potpunosti zaživio, jer Porezna uprava Federacije još uvijek prima veći broj podataka na kraju dana, umjesto u realnom vremenu. Uvođenje novog sistema zahtjevat će ulaganje novca i vremena.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79