Povećanje plata prioritet, ali za to su potrebne poreske reforme

U augustu 2023. godine, prosječna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini iznosila je 1.280 KM, postavši najveća u regionu, iako je nominalno povećanje plata iznosilo 11,8%.

Značajniji podatak je realni indeks rasta plata, koji je bio veći za 6,8%, ukazujući na uticaj inflacije i kupovne moći. Upravo usporavanje inflacije omogućilo je realni rast plata i ojačalo kupovnu moć. Ključno pitanje sada je kako dalje povećavati plate, s obzirom na značajan broj nezaposlenih.

Stručnjaci sugeriraju da se potrebne reforme, poput preusmjeravanja doprinosa, usmjere na povećanje minimalne zarade, kako bi se dalje podstakao rast zarada.

Reforma socijalnih doprinosa i redistribucija tih sredstava poslodavcima može doprinijeti povećanju minimalnih zarada, što bi pozitivno uticalo na veći broj zaposlenih u zemlji, čineći zarade dostupnijim i ojačavajući ekonomiju.

Stručnjaci ističu da, medijalna zarada kod nas ona koja je suštinska i prava, a ne ova prosječna. Ta medijalna zarada se kreće negdje oko 800-900 KM i ona je, dakle, nešto veća od minimalca, a prima je više od 50 posto ljudi.

Predložena redistribucija smanjenjem određenih doprinosa i preusmjeravanjem tih sredstava poslodavcima može poslužiti kao ključni korak prema postizanju znatnog povećanja minimalnih zarada, kao na primjer na 900 KM. Ovo bi rezultiralo značajnim povećanjem prihoda za one koji zarađuju minimalac i zaposleni su, čime bi se stvorili bolji uvjeti za radnike i povećala kupovna moć u zemlji. S obzirom na to da bi ovaj korak koristio većini zaposlenih, doprinio bi socijalnom i ekonomskom napretku Bosne i Hercegovine.

Implementacija ovakvih reformi može biti ključna za održavanje rasta plata u zemlji i stvaranje povoljnijeg ekonomskog okruženja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79