Povučen proizvod: Glodavac pronađen u konzervi

Udruženje za zaštitu potrošača Hrvatske je putem svoje Facebook stranice “Halo, inspektore” objavilo fotografije konzervisanog pasulja Konzumove robne marke K Plus od 400 grama u kojem je, prema tvrdnjama kupca, pronađena polovina pacova.

Ova objava izazvala je reakciju Sanitarne inspekcije, a oglasili su se i iz korporativnih komunikacija Konzuma.

Iz Konzuma su izrazili žaljenje zbog situacije i saopštili da su povukli seriju proizvoda iz prodaje. Konzerva smeđeg pasulja K plus Garden Good sa rokom trajanja do 17.9.2026., proizvedena je od strane kompanije Fiamma Vesuviana iz Italije.

“Žao nam je zbog situacije koja se dogodila našem kupcu. Nakon što smo primili reklamaciju kupca, u koordinaciji s proizvođačem i svim nadležnim institucijama, preduzeli smo sve potrebne radnje prema internim procedurama. Obavijestili smo proizvođača i zatražili izjavu. Iako trenutno nemamo sve potrebne informacije, ostajemo u kontaktu s proizvođačem i iz predostrožnosti, kao i u cilju zaštite naših kupaca, odlučili smo se na vlastitu inicijativu povući navedenu seriju proizvoda iz prodaje. Također, sproveden je inspekcijski nadzor kojim je utvrđeno da je Konzum sproveo sve potrebne aktivnosti.”

Ovaj događaj pokazuje važnost pažljive kontrole kvaliteta proizvoda i hitne reakcije trgovaca na potencijalne probleme kako bi se očuvalo povjerenje potrošača.

Udruženju je izvještaj poslala i Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata Hrvatske. Nadzor su, kažu, obavili u sjedištu trgovačkog društva. Poručuju da je trgovačko društvo odmah po primanju prijave pokrenulo postupak prikupljanja svih podataka o proizvodu. Zatražili su od proizvođača u Italiji da dostave izjavu pa su pokrenuli postupak povlačenja s hrvatskog tržišta.

“Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata je odmah po primanju Vaše reklamacije koja se odnosila na prijavu potrošača o kupljenoj konzervi smeđeg pasulja trgovačkog naziva ‘K plus Garden Good’ neto količine 400 g, LOT broja L M261, Najbolje upotrijebiti do: 17.9.2026., proizvođača Fiamma Vesuviana, Italija, koju stavlja na tržište RH Konzum plus d.o.o., a za koju se navodi da su pronađeni dijelovi uginulog glodara, dana 07.05.2024. godine obavila je inspekcijski nadzor u sjedištu predmetnog trgovačkog društva.

S obzirom da je proizvođač predmetne hrane u Italiji, Državni inspektorat će u skladu s procedurama prijaviti i dostaviti informacije u EU RASFF sistem (Evropski sistem brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje) o predmetnoj prijavi potrošača i povlačenju spornog lota s tržišta kako bi dalje mjere prema proizvođaču sprovelo nadležno tijelo za sigurnost hrane u Italiji”, poručili su iz Državnog inspektorata.

Ako ste kupili konzervu pasulja, možete ga vratiti u bilo koju Konzumovu prodavnicu i dobiti povrat novca čak i bez računa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79