“Povucite zakon o kriminilizaciji klevete inače ćete dobiti radnike na ulici”

Vlada Republike Srpske planira vratiti klevetu i uvredu u Krivični zakon tog entiteta. Ta odluka izazvala je burnu reakciju javnosti i medijskih radnika.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je krajem 2022. godine najavio izmjene Krivičnog zakona u ovom entitetu, a sada vidimo da se njegove riječi sprovode u djelo.

Vlada Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS-a, kojim se uvode nova krivična djela protiv časti i ugleda, odnosno krivično djelo uvrede i klevete. Ministar pravde RS-a Miloš Bukejlović je nakon sjednice poručio da će za ova djela biti predviđene kazne od 5.000 do 50.000 KM.

Povodom ovog zakona oglasio se borac za radnička prava kao i predsjednik Udruženja “Radnički pokret” Dražan Pejaković koji je
sudjelovao na javnoj raspravi u Banjaluci u Narodnoj skupštini.

“Zakon o kriminilizaciji klevete je najveće zlo koje je moglo da se desi radničkoj klasi gdje će poslodavci koristiti u svoju korist, gdje će stopa mobinga porasti za deset puta više kao i seksualnog uznemiravanja na poslu od strane nadređenih.
Ovaj zakon će nas vratiti u srednji vijek.” – izjavio je Dražan Pejaković piše Crna-Hronika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79