Pozicija bez fotelje: Vlada RS imenovala direktora da upravlja praznim Institutom

lada Republike Srpske imenovala je Željka Rosića za novog vršioca dužnosti direktora Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (IUGERS).

Rosić će na toj funkciji zamijeniti Snježana Slavnića koji je vršio dužnost direktora od 2019. godine, a koji je, prema saznanjima portala CAPITAL, stekao uslove za penziju.

Rosić neće imati puno posla u Institutu jer je riječ o institutciji koja postoji samo na papiru, a koju je Vlada RS pokušala nezakonito da ugasi kroz stečajni postupak, koji je poništen u junu ove godine.

Kroz stečaj je prodat i dio imovine Instituta, među kojima je i kancelarijska oprema pa novi v.d. direktora neće imati ni gdje da sjedne.

„Dobar dio stvari iz zgrade je prodat. Nema stolova, stolica, računara. Sve je prodano i ostali su mu samo goli zidovi“, kaže dobro upućen izvor CAPITAL-a u dešavanja u IUGERS-u.

Podsjećamo, Vrhovni sud Republike Srpske je poništio stečaj Instituta, godinu dana nakon njegovog pokretanja, jer je u utvrdio kako se isti ne može sprovoditi nad javnim institucijama.

Tačnije, one se mogu ugasiti, ali samo kroz postupak likvidacije, koji se ne može sprovesti dok se ne izmire sva potraživanja koja institucija ima prema povjeriocima, što Vladi Republike Srpske nije odgovaralo. To ipak, na samom kraju, neće moći da izbjegne.

O višegodišnjem kriminalu u Institutu portal CAPITAL je napisao nekoliko tekstova.

Kako se ispostavilo, upravo je vlast u Srpskoj najodgovornija za propast te institucije jer je godinama ignorisala kriminal i nezakonitosti na koje su radnici blagovremeno ukazivali.

Primjera radi, bivši direktor Stevan Jovanović je ugovarao „na riječ“ milionske poslove, druge nije naplaćivao, a unosne poslove prepuštao Slobodanu Stankoviću, te poslovao sa sinovom firmom.

Prikazivanjem „dobrog“ poslovnog rezultata stvorio je lažnu sliku da stvari funkcionišu u najboljem redu, a što je daleko od istine.

Republičko javno tužilaštvo protiv njega je prošle godine pokenulo istragu, međutim njen rezultat je nepoznat.

Zahtjev za stečaj podnijela je Poreska uprava Republike Srpske krajem novembra 2019. godine zbog duga od 446.202 KM po osnovu neizmirenih poreskih obaveza.

Posljednju riječ je dala Vlada Republike Srpske koja je Okružnom privrednom sudu u Banjaluci dala saglasnost za vođenje stečaja, a ispostavilo se da za to nije postojao osnov.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79