Poziv na jedinstvo: Hoće li opozicija u RS-u ponovo (ne)svjesno spašavati Dodika?

Poziv na jedinstvo: Hoće li opozicija u RS-u ponovo (ne)svjesno spašavati Dodika?


Ne prestaju glasne polemike o najavljenom vraćanju nadležnosti s nivoa Bosne i Hercegovine na Republiku Srpsku i eventualnim posljedicama. Tradicionalno jedinstven nastup srpskih političkih lidera na nivou države doveden je u pitanje, ali i jedinstvo opozicije u Republici Srpskoj.

Poziv Milorada Dodika na jedinstvo u Narodnoj skupštini u vezi s vraćanjem nadležnosti s Bosne i Hercegovine na Republiku Srpsku, u oblasti pravosuđa, odbrane i indirektnih poreza, čini se, nema odjeka u opoziciji. Ne zamišljamo svi isto patriotizam, ekspresno je odgovorio poslanik Nebojša Vukanović iz Trebinja.

NEBOJŠA VUKANOVIĆ, neovisni zastupnik u NSRS

“Vrhunski patriotizam je skidanje sa vlasti režima koji void u propast i RS i cijeli narod”, rekao je Vukanović.

JELENA TRIVIĆ, zastupnica u NSRS (PDP)

“Naravno da ćemo zaštititi RS. Ali, RS nije Milorad Dodik. I nemamo više namjeru igrati po njegovim pravilima, jer je neiskren”, kazala je Trivućeva,

Da PDP i SDS sada odlučno odbijaju Dodikova pravila igre potvrdili su i napuštanjem nedavne sjednice entitetskog Parlamenta, na čijem dnevnom redu je bio veto člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda. No, u skupštinskim klupama opozicije tada su ostali poslanici DNS-a i SPS-a. Oni kažu da oponiraju vlasti, ali ne i Republici Srpskoj.

MILAN RADOVIĆ, dopredsjednik SDS-a

“Šta znači opozicija Republici Srpskoj? Šta to znači? Mi smo napustiti sjednicu NSRS, vidjeli ste situaciju kakva je bila”, rekao je Radović.

Dodikov apel upućen opoziciji da se zbiju u iste redove i nastupe iz tzv. patriotske fronte je kontradiktoran, ako znamo kakve im je kvalifikacije nedavno dijelio, stav je analitičara.

Ko izdajnike želi za saradnike, pita analitičarka Tanja Topić.

“Očito je da akcija kakvu planira Dodik zahtjeva mobilizaciju ogromnog broja političkih subjekata, i da tanka većina nije dovoljna za ono što je Dodik zamislio”, objasnila je Topićeva.

MARKO ŠIKULJAK, analitičar

“Svi Dodikovi pozivi prema opoziciji su bili emotivna ucjena gdje se mora pokazati ljubav prema RS i opozicija je bila slaba na to. Ali, oni sada imaju imunitet, jer ih je Dodik izigrao više puta”, istakao je Šikuljak.

Ideja o vraćanju nadležnosti sa BiH na RS u skupštinsku procedure biće upućena krajem iduće sedmice, a posebna sjednica entitetskog Parlamenta mogla bi biti održana između 15. i 20. novembra.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija