Poziv Vlade RS: Svi članovi izbornih organa da podnesu ostavke!

Vlada Republike Srpske je u petak iznijela zahtjev koji je izazvao kontroverze u vezi sa sprovođenjem izbora u Republici Srpskoj.

Pozvali su sve članove organa za provođenje izbora iz Republike Srpske da podnesu ostavke na svoje dužnosti.

U dokumentu koji je procurio u javnost putem portala Klix.ba, Vlada RS jasno je stavila do znanja da se protivi nametanju izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH od strane Visokog predstavnika u BiH. Smatraju da zakoni mogu biti mijenjani samo putem parlamentarnih procedura.

“Vlada Republike Srpske poziva sve članove organa za provođenje izbora, iz Republike Srpske, da podnesu ostavke na dužnost”, stoji u dokumentu.

Dodatno, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave zaduženo je da ovaj zahtjev proslijedi Savezu općina i gradova Republike Srpske, kao i organizacionim jedinicama lokalne samouprave.

Važno je napomenuti da Vlada RS nema ovlasti za imenovanje ili smjenu članova općinskih izbornih komisija ili biračkih odbora. Stoga, zahtjev za podnošenjem ostavki od strane Vlade RS izaziva velike polemike.

Ako bi se članovi povukli iz izbornih komisija, to bi moglo dovesti do blokade izbornog procesa, što bi predstavljalo ozbiljan udarac za institucije i procese u Bosni i Hercegovini. Ovo također predstavlja test za opoziciju, kako će reagirati na ovaj zahtjev Vlade RS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79