Pozivamo vjernike i vjernice da se distanciraju od promocije homoseksualizma kao velikog grijeha

Na današnjem džuma-namazu u džematima Medžlisa Sarajevo vjernicima je pročitana obavijest iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH, odnosno stav Vijeća muftija o najavljenoj 1. paradi ponosa 8. septembra.

Osim toga, iz Rijaseta je jučer poslano i saopćenje koje prenosimo u cijelosti:

– Na osnovu upita velikog broja vjernika i vjernica o stavu Islamske zajednice prema najavljenom javnom okupljanju LGBT populacije, Vijeće muftija podsjeća vjernike na svoj zaključak s pete redovne sjednice održane u Sarajevu 16. decembra 2015. godine u kojem se kaže kako islam afirmira brak i porodicu, potiče na formiranje braka i očuvanje vrijednosti braka, potomstva i porodice kao osnovne ćelije ljudskog društva.

Prema učenju islama, brak je ugovor između muškarca i žene zaključen uz obostrani pristanak s ciljem osnivanja porodice, moralnog uzdizanja i zadovoljenja materijalnih i duhovnih potreba među supružnicima i njihovim potomstvom. Allah, dž.š., u Kur'anu kaže: „O, ljudi, Mi vas od jednog muškarca i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali…“ (El-Hudžurat, 13) i „i jedan od dokaza Njegovih je to što za vas, od vrste vaše, stvara žene da se uz njih smirite, i što između vas uspostavlja ljubav i samilost; to su, zaista, pouke za ljude koji razmišljaju“ (Er-Rum, 21).

U istom zaključku se naglašava kako se homoseksualizam nedvojbeno u izvorima islama (Kur'anu i Sunnetu) kvalificira velikim grijehom i razvratom (el-fahiše).

Shodno tome i povodom najavljenog okupljanja, pozivamo vjernike i vjernice da se distanciraju od promocije ovih velikih grijeha, kao što se u Kur'anu kaže: ”…ne približujte se nevaljalštinama, bile javne ili tajne…“ (El-En'am, 151) i riječi Uzvišenog: „I što dalje od bluda, jer to je razvrat, kako je to ružan put!“ (El-Isra, 32).

Također, skrećemo pažnju vjernicima da nijednom pojedincu, ma ko bio, nije dozvoljeno nasilje prema bilo kojem čovjeku zbog njegovog ličnog uvjerenja i orijentacije, prenosi Avaz

Allah u Kur'anu kaže: ”…a razvrat i sve što je odvratno i nasilje zabranjuje – da pouku primite, on vas savjetuje.“ (En-Nahl, 90

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments