Poznati anesteziolog iz Banjaluke na suđenju: Sumnja da je polno uznemiravao pacijenta koji je bio vezan za krevet

Suđenje banjalučkom anesteziologu Darku Goliću biće zatvoreno za javnost, potvrđeno je portalu Srpskainfo u Osnovnom sudu Banjaluka

Postupajući sudija je u konkretnom predmetu isključio javnost zbog prirode izvršenog krivičnog djela i povrede prava oštećenog na privatnost i u interesu zaštite ličnog i intimnog života oštećenog- navodi se u odgovoru suda.

Javnost i novinari tako neće biti u prilici pratiti sudski proces optuženom za polno uznemiravanje pacijenta.

Darko Golić, poznati banjalučki anesteziolog, posljednji put je u sudu bio 13. aprila prošle godine kada je negirao krivicu po optužnici koja ga tereti za polno uznemiravanje pacijenta koji je bio u teškom zdravstvenom stanju i vezan za bolesnički krevet.

Tužilaštvo tokom postupka planira saslušati veći broj svjedoka među kojima su oštećeni, njegova supruga, ali i medicinski radnici koji su bili očevici krivičnog djela.

Prema optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, Golić je 19. januara 2020, u vremenskom periodu od 19 do 22 sata, kao načelnik Klinike za anesteziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci, kao ordinirajući doktor pacijenta M.Đ, u cilju zadovoljavanja polnih strasti ljubio oštećenog u lice, u čemu je zatečen od strane medicinskog osoblja – medicinskih sestara i brata Klinike.

Nije podržao tužbu protiv UKC

Portal Srpskainfo je još u oktobru 2019. godine pisao o tužbi koju je protiv UKC RS podnijelo 66 zdravstvenih radnika zaposlenih na Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje. Među ovih 66 radnika koji su tužili, i dobili, UKC zbog kršenja prava radnika, nije bio tadašnji načelnik Klinike, Darko Golić, koji na taj način nije podržao svoje kolege u borbi za njihova prava.

Međutim, nakon hapšenja Golića pojavile su se informacije da je pomenuta tužba navodno bila razlog zbog koga je neko u UKC napakovao Goliću?! Tužba je podnesena jer je UKC uporno ignorisao zakonom zagarantovana prava zdravstvenih radnika u pomenutoj Klinici, a koji zbog svakodnevnog izlaganja zračenju imaju pravo na posebne uslove rada, među kojima su uvećane plate, te duži godišnji i sedmični odmori.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79