Poznato kada će biti sastavljena nova Vlada TK: Otkrivamo imena budućih ministara

Poznato kada će biti sastavljena nova Vlada TK: Otkrivamo imena budućih ministara


Nakon što je Irfanu Halilagiću iz SDA dodijeljena Odluku o imenovanju na mjesto kandidata za premijera Tuzlanskog kantona, nastavljeni su i pregovori oko formiranja buduće, nove Vlade Tuzlanskog kantona. Zakonski rok do kojeg Halilagić treba predložiti imena ministara je deset dana, no po svemu sudeći to će biti završeno čak i ranije. Ako ne ovog vikenda, onda naredne sedmice.

Nova Vlada Tuzlanskog kantona trebala bi biti imenovana što prije, a okosnica rada u narednom periodu biće fokusirana na poboljšanje uslova života i rada, kao i interesa svih stanovnika najmnogoljudnijeg kantona u Federaciji BiH.Vlada koju će predvoditi Irfan Halilagić trebala bi imati mandat od osam mjeseci.

“Trebamo uložiti dodatne napore i dodatnu energiju da društvene procese i sve ono što nam je zadatak da radimo i da naše nadležnosti iznesemo na jednom najvišem mogućem nivou”, kaže Irfan Halilagić, kandidat za premijera TK.

Razgovori unutar stranaka koje će najvjerovatnije činiti novu većinu u Skupštini TK su u završnim fazama.

„Ja mogu samo reći da ćemo novu Vladu Tuzlanskog kantona sigurno prije Dana nezavisnosti. Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine ćemo dočekati sa novom Vladom Tuzlanskog kantona“, rekao je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

Budući da nijedna od stranaka nove većine još ne saopćava imena kandidata za nove ministre, Federalna televizija od svojih izvora saznaje da bismo u sastavu nove Vlade mogli vidjeti i neka stara imena iz Vlade Denijala Tulumovića. Tako bi Suad Mustajbašić trebao biti ministar finansija, a kadar SDA Srđan Mićanović također bi trebao obavljati neku od ministarskih pozicija. SD-u bi trebali pripasti resori poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kao i trgovine, turizma i saobraćaja, a Stranci za BiH rad, socijalna politika i povratak i još jedan za sada nepoznati resor, isto kao što su, barem javnosti nepoznata imena kandidata za ove pozicije. Demokratskoj fronti će pripasti dva ili tri resora, a jedan od njih je resor zdravstva kojim će najvjerovatnije upravljati Dajana Čolić, od ranije poznata javnosti, čiji rad u doba pandemije koronavirusa je uistinu bio u službi građana, piše Federalna.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija