Poznato kada Fadil Novalić i drugi idu u zatvor

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu u predmetu “Respiratori” koji je vođen protiv tadašnjeg premijera FBiH Fadila Novalića, direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka i dobavljača Fikreta Hodžića zbog radnji prilikom nabavke respiratora.

Podsjećamo, prvostepenom presudom ovog Suda, optuženi Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravno lice „F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica, oglašeni su krivim, odnosno pravno lice odgovornim, da su radnjama opisanim u izreci prvostepene presude počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3., u vezi sa stavom 1. KZFBiH, u vezi sa članom 55. i 31. istog Zakona, a optuženi Fahrudin Solak i krivično djelo krivotvorenje službene isprave iz člana 389. stav 2., u vezi sa stavom 1. KZFBiH. Na osnovu navedenog prvostepeni sud je optuženima izrekao sljedeće kazne zatvora, i to:

  • optuženom Fadilu Novaliću, kaznu zatvora u trajanju od 4 godine;
  • optuženom Fahrudinu Solaku, jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 6 godina;
  • optuženom Fikretu Hodžiću, kaznu zatvora u trajanju od 5 godina;
  • optuženom pravnom licu „F.H. Srebrena malina“, novčanu kaznu u iznosu od 200.000,00 KM.

Ono što je ostalo nepoznanica je kada će njih trojica biti upućeni na izdržavanje kazne.

“Prije svega, moram reći da sve zavisi od suda koji je donio presudu, a u ovom slučaju je to Sud BiH. On treba donijeti odluku i o datumu upućivanja na izdržavanje kazne. Prvi naredni korak je da se osuđenima, odnosno njihovim advokatima uputi pismeni otpravak presude. Nakon nekog vremena osuđenima se šalje i uputni akt da se jave u jedinicu za izdržavanje kazne. Taj akt se, prema mom dosadašnjem iskustvu, obično upućuje unutar mjesec dana od dana pravosnažnosti presude. Inače, presuda je postala pravosnažna danom donošenja. U uputnom aktu se navodi i datum kada se osuđeni treba javiti u jedinicu za izdržavanje kazne i taj datum, također, određuje sud, kao i to kada će poslati uputni akt”, pojasnila je za Oslobođenje advokatica Fadila Novalića Nina Karačić Brković.

Znači da bi se Fadil Novalić i drugi kroz mjesec dana trebali naći iza rešetaka neke kazneno popravne ustanove.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79