Poznato kada u BiH počinje vakcinacija protiv koronavirusa

Prve vakcine protiv koronavirusa u BiH očekujemo u prvom kvartalu 2021. godine, tačnije martu ili aprilu, i mi smo ispunili sve obaveze da te vakcine dobijemo.

Sada trebamo samo čekati povratnu informaciju od strane kolega iz Međunarodnog mehanizma za vakcinaciju i imunizaciju, kazao je za BHRT ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske redovno je u komunikaciji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i postoji ustaljena mreža komunikacija, rekao je ministar govoreći o novom soju virusa korona.

“Ono što trenutno imamo informacije je da se dešavaju određene mutacije na samom virusu, što nije neuobičajeno, ali važno je da imamo podatke da simptomatologija samog virusa u smislu oboljenja nije dramatičnija nego što je bila, podaci o vakcinama govore da će one djelovati na novi soj”.

U suštini mi imamo manji broj lica koja su zaražena na dnevnom nivou, ali isto tako imamo i opadajući trend lica koja su u bolnicama, kazao je Šeranić.

“Ta jedna stabilizacija situacije je dobar pokazatelj, ali i dalje smatramo epidemiološki da je situacija nepovoljna i da svi trebamo i dalje pratiti one mjere koje su na snazi.”

Kada govorimo o novim mjerama, mi ih uvodimo i predlažemo prema podacima kojima raspolažemo kazao je Šeranić odgovarajući na pitanje o mogućem uvođenju novih mjera, piše BHRT.

“Mi pratimo i situaciju na terenu i situaciju u društvu. Kada govorimo o nosiocima pasoša BiH njih svakako moramo pustiti da uđu u državu. Druge države su uvodile izolaciju za svoje državljane, 10 do 15 dana kada se vraćaju u svoje zemlje. Ako bi se mi odlučili na takav korak to bi podrazumijevalo da bi inspekcija, tj. oni koji su dužni za izdavanje takvih rješenja morali da se prebace na granicu, i to svi. A te kapacitete nemamo. Smanjila bi se mogućnost unutrašnje kontrole.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79