Poznato ko stoji iza montiranih fotografija i izjava Elmedina Konakovića (FOTO)

Poznato ko stoji iza montiranih fotografija i izjava Elmedina Konakovića (FOTO)


Na Facebook stranici Ponosni Bošnjaci 22. februara 2023. godine objavljena je fotografija na kojoj su predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković. Na fotografiji je ispisan navodni Konakovićev citat:

Slika, na kojoj je ispisana izjava u formi citata zajedno sa potpisom, je dijeljena i na privatnim profilima.

Stranica Ponosni Bošnjaci je ranije, 13. februara, objavila i fotografiju na kojoj je Elmedin Konaković zajedno sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem i pokojnim mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem.

Fotografiju su pronašli i na još nekoliko stranica i profila na Facebooku. Na stranici Cenzor objavljena je sa opisom:”Tri (poslije)ratna druga?”.

Šta su činjenice?

Fotografija sa citatom ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića, objavljena je 22. februara, dan nakon što se on u Zagrebu sastao sa predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem.

Fotografija koju je objavila stranica Ponosni Bošnjaci, nastala je tokom ove posjete, a objavljena je i na Twitter profilu Ministarstva. Međutim, Konakovićev navodni citat ispisan na njoj je lažan.

O sastanku Milanovića i Konakovića su izvijestili brojni mediji u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. U navedenim izvještajima, kao i u saopštenjima koja su povodom sastanka objavili Ured predsjednika Hrvatske i Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, spomenuta izjava se nigdje ne navodi. Google pretragom nismo uspjeli pronaći niti jedan medij koji je objavio ovu Konakovićevu navodnu izjavu.

Fotografija objavljena na stranici Ponosni Bošnjaci na kojoj je navodno Elmedin Konaković zajedno sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem i pokojnim mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, je montaža.

Na originalnoj fotografiji nema Konakovića, a na njegovom mjestu je episkop dizeldorfski i njemački Grigorije. Slika je objavljena 2015. godine u članku portala Hercegovina.info u kome se izvještava o svečanom ručku povodom posvete Hrama u Prebilovcima kod Čapljine.

Raskrinkavanje se za komentar o autentičnosti izjave i fotografije obratilo Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, te stranci Narod i Pravda, čiji je Konaković predsjednik. Iz stranke Narod i pravda su nam rekli da ni izjava ni fotografija nisu autentične. Isti odgovor dobili smo i iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Shodno vašem upitu o istinitosti tvrdnji iznešenih na Facebook stranici ‘Ponosni Bošnjaci’ na kojoj je objavljen screenshot sa navodnom izjavom ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića u kojoj on navodno kaže „Hrvatski narod će se u muslimansko-hrvatskoj Federaciji pitati za sve, i nijedan SDA taliban im to pravo neće oduzeti“ informišemo vas da je ista u potpunosti lažna.

Što se tiče fotografije na kojoj se navodno nalazi ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković zajedno sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem i pokojnim mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, također vas informišemo da je fotografija lažna, odnosno da se radi o fotomontaži.

Ovo nije prvi put da stranica Ponosni Bošnjaci objavljuje sadržaje kojima se targetiraju određeni političari. Ova stranica služi kao svojevrsno glasilo za promociju SDA, ali i diskreditaciju njenih političkih protivnika, o čemu smo pisali u julu 2022. godine, kada smo detaljno analizirali sadržaj stranice.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija