Pravda na bh. način: Odbrana nije mogla izvoditi dokaze, sud donio presudu, osuđenik se ubio

U Lušci Palanci kod Sanskog Mosta prije četiri godine desilo se​ ubistvo za koje su nadležne institucije optužile Milutina Potkonjaka (64). U optužnici se navodilo da je ovaj 64-godišnjak sjekirom ubio komšiju Uroša Karanovića (66) u svojoj kući u selu Bojište.

​Izvođenje dokaza

Navodilo se i to da su obojica na sebi imala povrede, a neposredno prije ubistva su konzumirali mnogo alkohola.

​Tokom suđenja odbrana, koju je zastupao advokat Hamdija Veladžić, tvrdila je da na mjestu zločina postoji DNK dokaz koji pripada trećoj osobi.

​Potkonjak je u konačnici pravosnažno osuđen na šest godina zatvora, tokom cijelog postupka je prijetio da će izvršiti samoubistvo, a njegova odbrana je upozoravala na propuste, te nemogućnost izvođenja svih dokaza. Kada je konačno trebao da ide na izdržavanje kazne, Milutin se objesio, a sahranjen je prošle sedmice.

Odluku je donio Kantonalni sud i ona je ukidana dva puta. Postupak je okončan pred Vrhovnim sudom FBiH. Čovjek je potpuno slijep i na licu mjesta su pronađeni biološki tragovi tri osobe. Moja žalba nakon osude od 12 godina je uvažena. Postupak je vraćen, ali je isti sud odbio moje zahtjeve da se dostave svi DNK tragovi, kao i da se uradi vještačenje o tome da li slijep čovjek može osmisliti odbranu ili napad, te da li slijep čovjek može da ubije čovjeka. Da se radi o slijepom čovjeku, potvrdio je i vještak oftalmolog. Na ponovljenom suđenju nisu imali tog razumijevanja, ali je kazna sa 12 smanjena na osam godina. Moj branjenik je na kraju osuđen na šest godina zatvora, istakao je advokat Veladžić.

Milutin je tvrdio da se sjeća da ga je pokojnik napao, kao i udarca u glavu, od čega je izgubio svijest.

​Molbe optuženika

– On je i pred Vrhovnim sudom govorio da će izvršiti samoubistvo, a naročito dok sam ja pripremao apelaciju na odluku. Njemu je onemogućeno pravično suđenje jer nisu dali odbrani da izvede sve dokaze. Pokojnik nas je zvao u advokatski ured i mi smo morali napraviti i službenu zabilješku na te pozive gdje je on mene molio, u smislu: “Ja sam neuk, spašavaj me, molim te, kako god znaš, ako se ne pomogne, ja ću se ubiti”.

Taj poziv je ponovio još jednom, ja sam reagirao na način da sam uputio molbu predsjedniku Suda da odgodi izvršenje kazne na godinu zbog njegove teške bolesti, uz kopije njegovih prijetnji i zahtjev da se nad njim izvrši nadzor. Međutim, nije došla nikakva odluka Suda, nego mu je došlo rješenje za izvršenje kazne i on je na to reagovao. Moglo se sačekati, to se moglo izbjeći, ali, eto…, ispričao je za Oslobođenje advokat Veladžić, naglašavajući da iz ovog slučaja treba nešto naučiti i poduprijeti bolju efikasnost pravosudnog sistema u BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79