Pravni ekspert Nedim Ademović: Dodiku prijeti presuda u ozbiljnom procesu pred Sudom BiH

Pravni ekspert Nedim Ademović: Dodiku prijeti presuda u ozbiljnom procesu pred Sudom BiH


Nedim Ademović, pravni ekspert, izjavio je u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem da će predsjednik RS Milorad Dodik teško izbjeći presudu u postupku koji se vodi protiv njega pred Sudom BiH.

Ademović je naglasio ozbiljnost optužbi protiv Dodika i rekao da činjenice stoje na strani Tužilaštva.

“Teško će se izvući iz procesa pred Sudom BiH. Postupak protiv Dodika vrlo je ozbiljan, a činjenice na strani Tužilaštva. On pokušava ostati na vlasti, ali neprihvatanje može voditi ka novim krivičnim postupcima. Dodik mora prihvatiti Schmidta”, istaknuo je Ademović, predviđajući da će Dodik biti presuđen u roku od godine do godine i po.

Govoreći o rezoluciji koja se odnosi na genocid u Srebrenici, Ademović je naglasio da je ona posvećena žrtvama i njihovim porodicama, a ne zločincima ili bilo kojem narodu. Rezolucija, prema njegovim riječima, predstavlja dug prema onima koji su izgubili najmilije.

“Rezolucija o Srebrenici nije akt koji potvrđuje nešto novo, već je genocid već utvrđen. Dobro je napisana i neće moći biti osporena”, poručio je.

Ratna odšteta od Srbije također je bila tema razgovora. Ademović je naglasio postojanje presuda pred američkim sudovima u vezi s odgovornošću, ali pitanje ostaje kako sprovesti te presude. Smatra da bi se Karadžić mogao smatrati odgovornim kao javni dužnosnik, ali i da bi politički pritisak mogao utjecati na sudske odluke.

Osvrnuo se i na izmjene Izbornog zakona, rekavši da je koncept “legitimnog Hrvata” prevaziđen.

“Međunarodna zajednica shvatila je da se više ne može održavati politika HDZ-a i da je koncept građanske države sada prioritet.”, dodaje Ademović

Što se tiče izbora Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH, Ademović je izrazio zabrinutost zbog njegove veze s HDZ-om, ističući kako sudije moraju biti politički neutralne. Smatra da će Ustavni sud ostati funkcionalan i da može spriječiti secesiju, čak i uz pritiske političkih stranaka, te izjavio da: “OHR može imenovati privremene sudije ad hoc. Schmidt brine o Ustavnom sudu i, ako bude potrebno, intervenisat će kako bi zaštitio instituciju.”

Govoreći o odnosima medija i političara, Ademović je naglasio da se novinari moraju bolje educirati, dok političari ne smiju vršiti pritisak.

“Medijske slobode moraju biti poštovane prema evropskim standardima, a novinari moraju znati svoja prava kako bi se zaštitili od sudskih postupaka”,  zaključio je.

Na kraju, Nedim Ademović je istaknuo da još uvijek nema planove ulaziti u politiku, smatrajući da kroz pravni sistem može učiniti više.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija