Upozorenje za građane: Povlače se proteinski krekeri s chia sjemenkama brenda “YUKYBIO”

Foto: Fena

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine (ASHBiH) objavila je povlačenje proteinskih krekera s chia sjemenkama i sjemenkama lana brenda “YUKYBIO” s tržišta BiH zbog potencijalno ozbiljnog zdravstvenog rizika.

Sistem brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obavijestio je ASHBiH da su ovi krekeri distribuirani na bh. tržištu te da sadrže nedeklarirani mliječni protein, što može predstavljati ozbiljan rizik za zdravlje potrošača osjetljivih na laktoprotein.

Agencija navodi da ovaj proizvod:

“Nije usklađen s Pravilnikom o pružanju obavijesti potrošačima o hrani, zbog čega je pokrenut postupak povlačenja s tržišta.”

Svi dostupni podaci o ovom proizvodu dostavljeni su nadležnim inspekcijskim organima na daljnje postupanje u skladu s važećim propisima, te je zatraženo poduzimanje odgovarajućih mjera i povratno obavještavanje Agencije.

Iz ASHBiH-a pozivaju potrošače koji su osjetljivi na laktoprotein da izbjegavaju konzumaciju ovih krekera zbog potencijalnih zdravstvenih posljedica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79