Pravosudni skandal: Komisija za vrijednosne papire FBiH tuži zamjenika predsjednika Mateja Živkovića

Pravosudni skandal: Komisija za vrijednosne papire FBiH tuži zamjenika predsjednika Mateja Živkovića


Komisija za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine podnijela je tužbu za klevetu protiv svog zamjenika predsjednika Mateja Živkovića pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu.

Hrvatski Nacional piše da je ova tužba podignuta zbog izjava koje je Živković dao u intervjuu u februaru ove godine, nakon što su pravosuđe i mediji u BiH gotovo potpuno ignorisali dva pokušaja atentata na njega 2022. godine, od kojih je drugi jedva preživio.

“Ovo je očit i dosad nezabilježen pokušaj otežavanja istrage atentata na Živkovića,” piše Nacional.

Živković je u intervjuu otvoreno govorio o alarmantnom stanju u Komisiji, mogućim uzrocima i organizatorima atentata, te kriminogenom kontekstu u kojem su napadi na njega počinjeni.

Umjesto da istraže teške optužbe i pronađu počinitelje i naručitelje atentata, pravosudna tijela FBiH i BiH odlučila su tužiti Živkovića za “kazneno djelo protiv časti i ugleda,” zbog njegovog intervjua za Nacional.

Ova SLAPP tužba, kako je naziva Nacional, ima za cilj spriječiti Živkovića da javno govori o problemima u Komisiji i onima koji su možda povezani s atentatima na njega.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija