Pred očima gostiju: Šta se zaista dešavalo u caffe baru ‘Barbarossa’ na Grbavici tokom inspekcijske kontrole?

Inspekcijski organi nisu prijetnja, već korektiv društvu koji svojim radom nastoje obezbijediti da zakoni za sve važe podjednako, bez izuzetaka, te da na taj način doprinose stvaranju javne vrijednosti i unapređenju kvaliteta javnih usluga – naglašavaju iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS najoštrije osuđuje verbalni i fizički napad na našeg uposlenika, kantonalnog tržišno-turističkog inspektora i to u periodu kada inspektori ove uprave ulažu maksimalne napore kako bi spriječili šetne posljedice po građane Kantona Sarajevo, uzrokovane pojavom korona virusa – navode u saopćenju za javnost te dalje pojašnjavaju:

Nažalost ovo nije prvi put da kantonalni inspektori za vrijeme obavljaja službene dužnosti budu izloženi verbalnim napadima, prijetnjama i neprimjerenim ponašanjima, ali čin premlaćivanja mladog inspektora za kojeg kolege i saradnici imaju samo riječi hvale, nije samo napad na službeno lice, već se radi o napadu na državu. Ponosni smo na ljudsko dostojanstvo i profesionalno držanje našeg kolege, koji se u prisustvu tržišno-turističe inspektorice, nakon brutalnog napada vratio u objekat, završio započeti inspekcijski nadzor i za utvrđenu nepravilnost neizdavanja fiskalnih računa subjektu nadzora izrekao prekšajne sankcije, nakon čega je u pratnji policije odvezen na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Na Grbavici napadnut inspektor KUIP-a, jedna osoba uhapšena

Takav način postupanja našeg kolege najbolja je poruka da uposlenici ove uprave neće podleći pritiscima, kao i da će bez obzira na kadrovsku nepopunjenost i nerijetko teške uslove rada, nastaviti štititi građane od onih koji na brz i nezakonit način žele zaraditi na svima nama, te da neće biti nedodirljivih u pogledu zakonitog provođenja inspekcijskih nadzora.

Također, želimo naglasiti da inspekcijski organi nisu prijetnja, već korektiv društvu koji svojim radom nastoje obezbijediti da zakoni za sve važe podjednako, bez izuzetaka, te da na taj način doprinose stvaranju javne vrijednosti i unapređenju kvaliteta javnih usluga.

Ovom prilikom zahvaljujemo građanima koji su odmah pozvali policiju, kao i službenicima MUP-a KS čijom se brzom intervencijom, po izjavama očevidaca, spriječio mogući tragičan scenario, kao i medicinkom osoblju KCUS-a na ukazanoj ljekarskoj pomoći našem uposleniku.

Podsjećamo, kantonalni tržišno-turistički inspektor juče je oko 13:00 sati u pokušaju vršenja redovnog inspekcijskog nadzora nad radom UR caffe bar pizzeria Barbarossa u Novom Sarajevu, fizički napadnut od gosta pizzerie, usljed čega je pretrpio lakše tjelesne povrede. Brzom intevencijom policijskih službenika MUP-a KS napadač, koji od ranije poznat policiji, uhapšen je i očekujemo da će protiv njega biti pokrenut krivični postupak od strane pravosudnih organa zbog postojanja osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu – “sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje” – navodi se u saopćenju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

DEPO Portal pokušao je saznati i na licu mjesta šta se dešavalo u pizzeriji Barbarossa na Grbavici tokom jučerašnje inspekcijske kontrole, gdje nam je također potvrđeno da je do sukoba došlo između gosta i inspektora, u čemu nije učestvovao niko od uposlenika objekta. Očevici ovog incidenta kažu kako se “gostu nije svidjelo ophođenje inspektora te ga je fizički napao”, dok vlasnik i osoblje ne žele davati bilo kakve izjave, ostavljajući nadležnim organima da odrade svoj posao.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79