Predivne vijesti: Nove informacije o trudnici koju su helikopterom transportovali iz Sarajeva u Zagrebu

Trudnica iz Sarajeva, koja je u 21. sedmici trudnoće oboljela od teškog ARDS-a (respiratornog distres sindroma) radi neophodnog tretmana na ECMO aparatu izmještena u subotu iz sarajevske Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, u Zagreb, više ne koristi pomoć respiratora prilikom disanja.

Ovu ohrabrujuću vijest je sinoć u emisiji Otvoreno na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) potvrdio Zoran Barušić, zamjenik direktorice Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, u kojoj je na liječenju 31-godišnja trdunica iz Sarajeva.

U emisiji koja je na HRT-u trajala više od 60 minuta i u kojoj se govorilo o porastu broja oboljelih od COVID-19, posebno mladih koji nisu vakcinisani, te kojima je neohodna pomoć ECMO uređaja, voditelja emisije je, između ostalog, zanimalo i zdravstveno stanje trudnice iz Sarajeva, koja je zahvaljujući velikom prijateljstvu prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, generalnog direktora Opće bolnice i ljekara u Hrvatskoj, izmještena iz Sarajeva u Zagreb, jer bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” ne posjeduje ECMO uređaj, a prema saznanjima portala Radiosarajevo.ba na Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu (KCUS), svi takvi aparati su zauzeti.

“U ovom trenutku nemam dozvolu porodice trudnice iz Sarajeva da nešto više govorim o njenom zdravstvenom stanju, ali ću samo kazati jednu ohrabrujuću vijest – ona više ne koristi pomoć respiratora prilikom disanja. Dodat ću da je u stabilnom stanju”, kazao je Zoran Barušić.

On je govorio i o ECMO aparatu i koja je njegova najvažnija uloga, o čemu je ranije za naš portal pričao i prof. dr. Gavrankapetanović.

“Imamo 22 bolesnika, od njih je 14 na ECMO potpori. ECMO uređaje stavlja se kad se ne može više zbrinjavati pacijent na respiratoru. ECMO je invazivan postupak i njime se iz pomoću katetera izvlači krv iz organizma te se u aparatu dodaje kisik te ponovno vraća u organizam i tako se zamjenjuju pluća”, objasnio je Barušić, dodajući da je prošle sedmice u Zagrebu bila dramatična situacija te da su i i oni morali od drugih posuđivati ECMO uređaje.

S druge strane, prof. dr. Ismet Gavrankapetanović izrazio je nadu da će njegova bolnica u skorije vrijeme dobiti toliko neophodan ECMO uređaj.

“Mi nemamo ECMO uređaj. Kada sam kontaktirao prijatelje iz Zagreba, odmah su se stavili na raspolaganje da prime oboljelu trudnicu. To je zaista veliko i hvala svima”, dodao je prof. dr. Gavrankapetanović, dodajući da ECMO aparat košta nekoliko desetina hljada maraka i da je neophodan njihovoj ustanovi u teškoj borbi protiv COVID-a i kardiovaskularnih bolesti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79