Predložen pritvor za Hasanbašića, osumnjičen za pokušaj ubistva

Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organiziranog i najtežih oblika privrednog kriminala u RS uputit će danas sudiji za prethodni postupak Okružnog suda u Banjoj Luci prijedlog za određivanje mjere pritvora protiv Mustafe Hasanbašića, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo teško ubistvo u pokušaju, potvrđeno je za Fenu u ovom tužilaštvu.

Hasanbašić se tereti i za krivična djela prinuda, nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija i neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga.

Za ovom osobom, koja je bila u bjekstvu, raspisana je ranije potraga, radi daljeg izdržavanja kazne u KPZ-u Zenica.

Nakon što su ga policajci 9. marta ove godine u naselju Orašje, na području Doboja, prepoznali s potjernice policije Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, Hasanbašić je na njih pucao iz vatrenog oružja. Uspio je potom pobjeći s mjesta događaja i ukradenim taksi vozilom nastavio bijeg, a uhapšen je jučer na području općine Maglaj.

Republički javni tužilac će za Hasanbašića predložiti mjeru pritvora zbog opasnosti od bjekstva, osnovane bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove važne za krivični postupak ili da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, kao i zbog bojazni da će ponoviti krivično djelo.

Pritvor će biti predložen i zbog činjenice da bi puštanje osumnjičenog na slobodu moglo rezultirati stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Hasanbašić je početkom marta 2007. godine, nakon što je preinačena prvostepena presuda Vrhovnog suda FBiH, osuđen s osam na sedam godina zatvora zbog razbojništva i ubistva.

On je 1997. godine u Cirihu u Švicarskoj ubio Italijana Đuzepea Sidu, da bi potom izvršio krađu, te pobjegao. Uhapšen je u BiH 2000. godine i prvobitno osuđen na četrnaest godina, da bi Vrhovni sud, po pisanju medija u BiH, preinačio kaznu na dvanaest godina.

U petoj godini izvršenja kazne u KPZ-u Zenica, obnovljen je postupak na zahtjev odbrane i Hasanbašić je osuđen na osam godina zatvora, ali je pobjegao u pauzi prije izricanja kazne.

U KPZ-u Zenici je odslužio dvije godine zatvora.

 

 

 

Crna hronika/Foto: Avaz

Komentari