Predloženi nazivi ulica u Srebrenici: Mladi Srebrenice i SDP nude kompromis u nazivima ulica

Mladi Srebrenice i SDP su uputili prijedlog za nazive ulica načelniku Mladenu Grujičiću i predsjedniku Skupštine općine Salki Tursunoviću, ističući važnost zajedničkog složenja oko ovog pitanja, bez obzira na etničku pripadnost.

Predloženi nazivi ulica u Srebrenici i Skelanima odražavaju vrijednosti poput tolerancije, kulture, solidarnosti i ravnopravnosti, kao i aspiracije prema budućnosti i izgradnji mira.

Ahmo Mehmedović iz SDP-a naglasio je da, iako bi idealno bilo da ulice nose imena žrtava genocida ili majki Srebrenice, predloženi nazivi predstavljaju minimum oko kojeg se mladi Srebrenice mogu složiti.

“Da je pravde, mi znamo da bi ulice u Srebrenici trebale nositi imena po žrtvama genocida, po majkama Srebrenice, po našoj Hatidži, po dobrim ljudima i borcima za pravdu, ali znajući da je naša lokalna zajednica daleko od toga, moramo ponuditi alternativu kako sutra ne bismo imali imena ratnih zločinaca na tablama u središtu Srebrenice. I zato je ovaj prijedlog rezultat minimuma naziva oko kojih se mladi Srebrenice, bez obzira na etničku pripadnost, mogu složiti. A nama je živjeti ovdje” rekao je Ahmo Mehmedović iz SDP.

Ova inicijativa je odgovor na potrebu za izbjegavanjem tenzija u zajednici te je nazvana “Projekt ulica za mir”.

Mehmedović je predložio i da se od donatora zatraži podrška za rekonstrukciju ulica i postavljanje tabli s novim nazivima, kako bi se zajednički doprinijelo mirnom suživotu.

Ovaj prijedlog dolazi u kontekstu najava o promjeni naziva ulica, pri čemu se spominje mogućnost da glavna ulica nosi ime Republike Srpske.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79