Predloženo da se Vijećnica, Vječna vatra i relej na Humu osvijetle LGBTIQ bojama, na potezu Skaka

Organizatori Bosanskohercegovačke povorke ponosa uputili su zahtjev sarajevskom gradonačelniku Abdulahu Skaki da Vijećnica, Vječna vatra i relej na Humu budu osvijetljeni bojama koje simboliziraju LGBTIQ zajednicu.

Na Twitter profilu organizatora je navedeno da je zahtjev poslan prošle sedmice i da bi taj čin bio izraz podrške i solidarnosti s LGBTIQ populacijom. S obzirom na to da spomenutim objektima upravlja Grad Sarajevo, konačna odluka po ovom zahtjevu je na gradonačelniku Skaki.

Navedeni sarajevski simboli bivaju često osvijetljeni bojama koje simboliziraju države i zajednice širom svijeta. Ostaje da se vidi da li će to biti i u slučaju LGBTIQ populacije.

Podsjećamo, prva Bosanskohercegovačka povorka ponosa održana je prošle godine u Sarajevu. Povorci je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi među kojima su bili predstavnici međunarodnih institucija i ambasada stranih zemalja. Ovaj događaj je oštro podijelio javnost pa su uoči i na dan povorke održani protesti onih koji ovaj događaj smatraju neprimjerenim. Povorka je protekla bez incidenata.

Uoči održavanja prve povorke Skaka je poručio da su, kako je rekao, seksualnost i seksualna orijentacija privatna, intimna i lična stvar.

Planirano je bilo da se povorka održi i ove godine, ali se od toga odustalo zbog pandemije koronavirusa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79