“Predložićemo obavezan PCR test za ulazak u Republiku Srpsku, osim za građane Srbije”

Gradonačelnik i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije, Draško Stanivuković, kazao je da je epidemiološka situacija u Banjoj Luci pogoršana, da je samo u posljednjih pet dana 597 novozaraženih, te da je Štab donio određene zaključke u cilju smanjenja broja zaraženih, a sa što manje negativnih efekata po privredu.

-Donijeli smo određene zaključke i trudili smo se da se krećemo u jednoj putanji koju je teško pronaći, a to je da mjerama koje smo donijeli u ovom trenutku odolimo koliko je to moguće da ne utiču na privredu, ekonomiju i mogućnost da na ekonomski i privredni način naš grad funkcioniše u punom kapacitetu. To je izazovno, ali mjere koje su donesene idu u tom pravcu i vjerujem da će imati pozitivne efekte na smanjenje broja novozaraženih – kazao je Stanivuković.

Kako je naglasio, ono što je specifično sada u odnosu na oktobar-novembar prošle godine, jeste u manjem broj zaraženih lica ali u većem brojem hospitalizovanih u Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske i onih koji se javaljaju Domu zdravlja sa pogoršanom kliničkom slikom.

-Zato je ova situacija posebno teška i današnja sjednica Štaba je trajala preko tri časa – kazao je on.

Govoreći o zaključcima, on je kazao da je želja i da se kulturni život i dalje odvija jer je tu moguće poštovati sve mjere, ali da se zabranjuju događaji po tržnim centrima jer je uočeno da se tu ne održava potrebna fizička distanca s obzirom na to da na jednom mjestu previše ljudi stoje jedni uz druge.

-Dakle, trudili smo se da mjere koje donesemo imaju uporište u razumu, da utiču na smanjenje zaraze, da nas dodatno osvijeste, a da ne utiču na privredni ambijent – naglasio je on.

Kako je kazao, uočen je i pojačan pritisak na graničnim prelazima i da građani iz drugih mjesta gdje su restriktivnije mjere dolaze u Banju Luku, borave u ugostiteljskim objektima, i tako dodatno utiču da se ova situacija sa virusom korona pogorša.

Zato će u tom smislu biti predloženo Republičkom štabu za vanredne situacije da bude obavezan PCR test za ulazak u Republiku Srpsku, osim za državljane Srbije, rekao je Stanivuković.

On je najvio da će u narednim danima sa resornim ministarstvom biti dodatno razmotrena mjera u vezi sa prelaskom učenika od petog do devetog razreda na onlajn nastavu, zbog povećanog broja zaraženih đaka.

“Takođe u zavisnosti od epidemiološke situacije, na narednoj sjednici Štaba biće razmotreno radno vrijeme ugostiteljskih objekata tokom vikenda” rekao je on.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79