Predsjednica EU komisije u petak ujutro stiže u BiH

Ruska energetska ucjena i manipulacija tržištima ne štede zapadni Balkan. EU je odlučna podržati naše partnere u suočavanju s visokim cijenama energije i dugoročnom poboljšanju njihove energetske sigurnosti, navodi se u saopćenju.

Ovo je kontekst posjete predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen (von der Leyen) zapadnom Balkanu ove sedmice.

Prvo će posjetiti Skoplje, Prištinu i Tiranu
Predsjednica će večeras boraviti u Skoplju, u Republici Severnoj Makedoniji, gdje će se sastati sa predsjednikom Stevom Pendarovskim i premijerom Dimitrom Kovačevskim. Konferencija za novinare zakazana je u 19:15 sati po lokalnom vremenu.

Fon der Lejen će u četvrtak ujutro otputovati u Prištinu, na Kosovo, gdje će se sastati sa predsjednicom Vjosom Osmani-Sadriu i premijerom Albinom Kurtijem. Konferencija za medije će se održati u 10:00 sati po lokalnom vremenu.

Poslijepodne će otputovati u Tiranu, u Albaniju, gdje će se sastati sa predsjednikom Bajramom Begajem i premijerom Edijem Ramom. Konferencija za štampu će se održati u 16:45 sati po lokalnom vremenu.

U petak ujutro stiže u BiH
Ona će u petak ujutro doputovati u Sarajevo, u Bosnu i Hercegovinu. Fon der Lejen će se sastati sa novoizabranim članovima Predsjedništva BiH, kao i sa izabranim članovima Parlamentarne skupštine i izabranim predstavnicima društva.

Predsjednica Fon der Lejen će popodne otputovati u Beograd, u Srbiju, gdje će se sastati sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. Ona će zajedno sa predsjednikom Vučićem posjetiti i gasni interkonektor Srbija-Bugarska u selu Jelašnica.

U 15:00 sati po lokalnom vremenu slijedi konferencija za novinare. Na kraju, predsjednica će u subotu boraviti u Podgorici, u Crnoj Gori, gdje će se sastati sa predsjednikom Milom Đukanovićem i premijerom Dritanom Abazovićem. Ona će posjetiti projekat „Transbalkanski elektroenergetski koridor: Mrežna dionica u Crnoj Gori“. Konferencija za novinare će se održati u 11:00 sati po lokalnom vremenu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79