Predsjednica Evropskog parlamenta: Otvoriti pregovore s BiH nije bio lak zadatak

Otvaranje pregovora između Bosne i Hercegovine i Evropske unije nije bilo lak zadatak, naglasila je predsjednica Evropskog parlamenta, Roberta Metsola.

Ovaj proces, koji je krajem prošle sedmice dobio zeleno svjetlo od Evropskog vijeća, nije tek bio “mačiji kašalj”, već rezultat dugotrajnog truda i posvećenosti.

U svom obraćanju zastupnicima Državnog zbora Slovenije, Metsola je istakla značajnu ulogu Slovenije u približavanju regije Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Slovenija, kako je istaknuto, nije samo branila svoje interese u teškim vremenima, već je aktivno doprinijela procesu evropeizacije ovog dijela kontinenta.

Metsola se već sastala s ključnim političkim figuarama Slovenije, uključujući predsjednicu Državnog zbora Uršku Klakočar Zupančič, te planira sastanke i s predsjednicom Slovenije Natašom Pirc Musar i premijerom Robertom Golobom.

Glavne teme razgovora između slovenskog premijera i predsjednice Evropskog parlamenta obuhvatit će pripreme za evropske izbore, situaciju u Ukrajini te stanje na Bliskom istoku, s posebnim fokusom na dešavanja u Pojasu Gaze. Očekuje se da će ovi susreti dodatno produbiti saradnju između EU i Slovenije u svjetlu aktuelnih globalnih izazova.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79