Predsjednica FBiH Lidija Bradara pomilovala šest osuđenika

Predsjednica FBIH Lidija Bradara odbila je 42 zahtjeva za pomilovanje pravosnažno osuđenih osoba, ali je istovremeno pomilovala šestoricu osuđenika, čiji identitet nije objavljen.

Ova odluka izazvala je razne spekulacije i postavila pitanja o kriterijima koji se primjenjuju pri odlučivanju o pomilovanju u Bosni i Hercegovini.

U izvještaju koji će biti razmatran na sjednici Doma naroda Parlamenta FBIH u ponedjeljak, detaljno su prikazane odluke o pomilovanju osoba koje su pravosnažno osuđene.

Međutim, identitet šest osoba koje su dobile pomilovanje nije otkriven, ostavljajući javnost u neizvjesnosti o njihovim identitetima i razlozima za pomilovanje.

Jedan od pomilovanih je Josip Žilić iz Travnika, osuđen zbog nanošenja teških povreda i nedozvoljenog nošenja oružja. Također, među pomilovanima je i Stjepan Kulić iz Živinica, koji služi kaznu zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti. Ostali pomilovani su osuđeni zbog pronevjere u službi, teških krivičnih djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja, krivotvorenja isprava ili šumske krađe.

S druge strane, imena osuđenika čije su molbe za pomilovanje odbijene ostaju javnosti nepoznata. Među njima su Nedžad Rašidagić, Džana Riković-Delimustafić, Semir Mahmić, Nermin Hadžić, Amar Babajić, Edin Smajlović, Admira Burić, Kristijan Matulović, Almedin Dilaver, Anton Oliva, Fehim Kovač, Samir Karalić, Igor Tešević, Haris Tabaković, Mersad Telalović, Josip Mikić, Maja Imamović i drugi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79