Predsjedništvo nema stav: Podijeljeni stavovi o priključenju Kosova Vijeću Evrope

Na zahtjev članice Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željke Cvijanović, danas je održana vanredna sjednica Predsjedništva BiH s jednom tačkom dnevnog reda – stavom Predsjedništva BiH u vezi s aplikacijom Kosova za članstvo u Vijeću Evrope. Denis Bećirović je glasao ‘za’, ‘suzdržan’ je bio Željko Komšić, a ‘protiv’ je bila Željka Cvijanović.

Nakon sjednice, Cvijanović je organizirala konferenciju za novinare na kojoj je istaknula svoj cilj – da Predsjedništvo BiH iznese svoj stav o ovom važnom pitanju.

“Cilj mi je bio da Predsjedništvo BiH donese negativan stav prema Vijeću Evrope, što znači glasanje ‘ne’. Razmatrali smo različite stvari. Činjenica je da, ako želimo dosljedno nastupati na međunarodnoj sceni, moramo poštovati stavove naših institucija, to nije stvar pojedinačnog opredjeljenja ambasadora, volonterizma ili krajnjeg nepoštovanja države”, rekla je za N1 Cvijanović.

“Jasno je naglasila da je glasanje bilo šaroliko, što jasno pokazuje da se BiH nalazi u problematičnoj situaciji u mnogim pitanjima.

“Ovo je samo jedno od pitanja kojima se bavimo, a cijeli niz događaja pokazuje nedosljednosti, gdje ambasadori ne poštuju Predsjedništvo, što uključuje i Ministarstvo vanjskih poslova koje često daje instrukcije ambasadorima bez konzultiranja Predsjedništva ili bez uvažavanja različitih mišljenja nas troje članova Predsjedništva”, zaključila je Cvijanović.

Podsjetimo, prošle sedmice je Vijeće Evrope usvojilo izvještaj kojim se preporučuje članstvo Kosova u toj međunarodnoj organizaciji, bez ikakvog uslovljavanja. Bh. predstavnici u Vijeću Evrope glasali su podijeljeno – za su bili Sabina Ćudić i Saša Magazinović, a protiv Branislav Borenović i Snježana Novaković Bursać.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79