Preminuo Bećir Burić, umjetnik koji je napravio službeni suvenir Grada Mostara

Bećir Burić, slikar, autor ključa koji je odabran za službeni suvenir Grada Mostara, preminuo je u 58. godini.

Ovu tužnu vijest su putem društvenih mreža prenijeli njegovi brojni prijatelji.

U mostarskoj raji poznat kao “Bura”, dijete je Donje Mahale, medicinski tehničar po školi i primarnom zanimanju, umjetnik po životnom stavu, cijeli rat u Starom Gradu i na mostu, kasnije u ateljeu i bolnici, piše StarMo.

Nekada je imao atelje u srcu Starog Grada, da bi se u zadnje vrijeme povukao na periferiju grada, napravio u hladu voćnjaka u Gnojnicama livnicu i bacio se na posao.

“Ključ meni ima savršenu simboliku, on je kod za rješenje naših zagonetki i problema, a ovaj u na svom vrhu ima Stari most. Ovdje su još grozd grožđa, šipci, smokve, dvije maslinove grančice te privjesak na kojem je vijenac duhana sa natpisom Mostar”, govorio je o simbolici Burić.

Radio je dosta na motivima stećaka, antičkog nakita, replike starih bosanskih novčića, replike novčića cijelog Balkana te mnoštvo sličnih motiva.

Dženaza Buriću će biti klanjana sutra u 14 sati na gradskom groblju Sutina.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79