Preminuo je Muharem Osmanagić: On 1992. među prvima zabilježio početak opsade Sarajeva

Danilo Krstanović

Preminuo je Muharem Osmanagić Hare, snimatelj koji je 1992. godine među prvima zabilježio početak opsade Sarajeva.

  • Kad smo prošli skupštinu, vidjeli smo jedan bijeli UNPROFOR-ov transporter kako vozi nazad. Nešto nije bilo u redu. On nazad, a mi prođemo pored njega. Vidimo da je ispred dim, gore tramvaji – ispričao je Hare o tom 2. maju 1992.

Nastavio je snimati zločine koje su Vojska RS-a i paravojne formacije vršile nad građanima Bosne i Hercegovine, uključujući masakr na Markalama.

Tada je radio za Yutel. Učestvovao je i u snimanjima filmova “Ja sam iz Krajine, zemlje kestena” (2013.), “Ritam života” (2007.), “Dječak iz ratnog filma” (2004.) itd.

  • Napustio nas je naš dragi Osmanagić Muharem Hare. Hvala ti za sve što si uradio za našu državu, ovaj grad i za mene lično. Tvoj ratni doprinos nikad neće biti zaboravljen. Inna lillahi wa inna ilajhi radži'un – napisao je Džemil Hodžić, koji vodi Facebook stranicu Sniper Alley.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79