Preorali zemljište sa temeljima pravoslavne crkve u selu Vrelo

U opštini Istok, u selu Vrelo, Albanaci su zauzeli zemljište na kojem se nalaze temelji manastira i crkve Bogorodice Hvostanske. Prethodno su, koristeći bager i tešku mehanizaciju, poravnali teren i ogradili ga žicom, metalnim stubovima, postavivši tablu na albanskom jeziku na kojoj piše “Crkveni kompleks Studenica”.

Mještani su izjavili za “Politiku” da su sredinom septembra posjetili Hvostansku Bogorodicu, ali su prilikom nove posjete ovih dana zatekli devastaciju prostora.

“Bageri su prekopali zemlju, poravnali teren i ogradili ga žicom. Ovo je napad na srpske povratnike u opštinu Istok, identitet i historiju našeg naroda. Sada prisvajaju metohijska crkvišta, crkve i manastire kao što je ovaj”, poručili su zabrinuti Srbi.

“Politika” ističe da su, nakon Novog Brda i Podujeva, prištinske privremene vlasti nedavno proglasile i Crkvu Svete Ane za albansku ili katoličku, iako nikada nije bilo katolika u Gornjem Strmcu gdje se crkva nalazi.

Osim toga, srpska groblja su takođe na meti, s oko 10.000 polomljenih nadgrobnih spomenika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79