Preporuke Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za stanovnike poplavljenih područja

Preporuke Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za stanovnike poplavljenih područja


Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH izdao je važne preporuke za stanovnike pogođenih poplavama, koje se odnose na vodu, hranu, osobnu higijenu, sanitaciju uginulih životinja, čišćenje objekata i postupanje u slučaju pojave simptoma zaraznih oboljenja.

Zbog opasnosti od zaraznih bolesti, isključivo koristite vodu za piće iz kontroliranog javnog vodoopskrbnog sustava ili originalnu flaširanu vodu.

NE konzumirajte vodu iz vlastitih lokalnih vodoopskrbnih objekata (bunara) dok se poplavna voda ne povuče i ne provedu mjere dezinfekcije.

Lokalna samouprava i komunalna poduzeća su nadležna za uspostavljanje alternativne vodoopskrbe (autocisterna ili flaširana voda), a nadzor nad istom provodi sanitarna inspekcija i zavod za javno zdravstvo.

Prije upotrebe vode za pripremu hrane ili pića, obavezno je prokuhati vodu zbog mogućeg prodiranja onečišćenih voda.

Prokuhana voda se koristi za piće, pranje ruku, održavanje osobne higijene, pripremanje hrane, pranje voća i povrća.
Hranu koja je došla u izravan kontakt sa poplavnom vodom, kao i svu kvarljivu hranu koja je stajala duže od 4 sata izvan frižidera, bacite! Voće i povrće sa naplavnih područja ne jedite! Sav pribor za jelo i kuhanje, kao i radne površine, potrebno je temeljito oprati deterdžentom i toplom vodom.

Osigurajte da djeca redovno i pravilno peru ruke. Ako voda nije prokuhana ili dezinficirana, ne smije se koristiti za pranje suđa, zuba, lica, ruku, te pripremu namirnica i pravljenje leda.

Očistite i dezinficirajte svaki predmet koji je bio u dodiru s poplavom. Zagađene predmete i materijale koji se ne mogu očistiti i dezinficirati potrebno je baciti.

Držite se što dalje od oborenih električnih vodova i prijavite njihovu lokaciju elektrodistribuciji.

Prijavite eventualna oštećenja plinovoda i plinskih uređaja, i ne koristite ih dok se ne poprave.

Tražite od komunalnih poduzeća usluge čišćenja oštećenih septičkih jama i ispiranje kanalizacijskog sustava.
Zbog mogućnosti miješanja s kanalizacijskom vodom, obavezno je čišćenje (vrućom vodom i deterdžentom, uz obavezno korištenje gumenih rukavica) i dezinficiranje zidova i podova prostorija u koje je dospjela voda za vrijeme poplave.

Na kontaminiranim terenima, kao što su stočne pijace, farme, i štale, posebno je važno provođenje sanitarno-higijenskih mjera. Uklanjanje uginulih životinja mora se provoditi u dogovoru s ovlaštenim veterinarskim inspekcijskim službama, a sama sanacija podrazumijeva tretman dezinfekcijskim sredstvima na lokacijama sa uklonjenim leševima.

Simptomi zaraznih oboljenja uključuju povišenu tjelesnu temperaturu, slabost, bolove u trbuhu, nadutost, proljev, osip, povraćanje, taman urin i žutilo bjeloočnica u slučaju žutice. U slučaju pojave simptoma, obavezno se javite liječniku. Otvorene rane potrebno je očistiti i zaštititi flasterom ili zavojem kako bi se spriječila infekcija.

Poštujte preporuke lokalnih vlasti – ističe se u sopćenju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija